Preko pet milijardi maraka prihoda od indirektnih poreza!

501

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) zadovoljno trljaju ruke, a razlog su rekordni rezultati. Za prvih devet mjeseci ove godine prikupili su 5,226 milijardi KM prihoda od indirektnih poreza, što je za 362 miliona KM ili 7,43 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Samo u septembru je prikupljeno oko 637 miliona KM indirektnih poreza, što je za 40 miliona KM više u odnosu na isti mjesec lani.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević rekao je da je od ukupnog iznosa, prikupljenog za devet mjeseci, poreskim obveznicima vraćeno 935 miliona KM.

On kaže da su prihodi koji su rapoređeni budžetima BiH, Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/ i Brčko distrikta iznosili 4,291 milijarde KM i veći su za 228 miliona KM u odnosu na prihode koji su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu prošle godine.

– Za devet mjeseci ove godine za institucije BiH rasporedili smo 560 miliona KM. Prema koeficijentima koje svaki kvartal usvaja Upravni odbor UIO BiH, FBiH je dobila 2,396 milijarde KM, Republika Srpska 1,218 milijardi KM, a Brčko distrikt 131 milion KM – naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, zabilježen je rast prihoda po svim vrstama indirektnih poreza, koji je pokrio povećanje rasta spoljnog duga u ovoj godini.

– Samo PDV je za devet mjeseci ove godine iznosio 3,578 milijarde KM, što je za 8,27 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Od ukupnog iznosa indirektnih poreza, PDV iznosi 68,5 odsto – rekao je Kovačević.

On je naveo da su drugi po visini prihoda akcize, koja su za devet mjeseci ove godine iznosile 1,132 milijarde KM.

– Zabilježen je rast akciza na uvozne proizvode od oko osam odsto, dok su akcize na domaće proizvode na nivou prošlogodišnjih. Akcize čine na ukupnom nivou indirektnih poreza 21,7 odsto – rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, od carina je prikupljen 201 milion KM ili oko 3,9 odsto prikupljenih prihoda, što je rast od 10 odsto.

On je istakao da su putarina za održavanje puteva u iznosu od 0,15 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH i putarina za izgradnju auto-puteva u iznosu od 0,10 KM za devet mjeseci ove godine ukupno iznosile 284 miliona KM, što je rast od osam odsto.

Kovačević je podsjetio da se putarina za izgradnju auto-puteva prikuplja na poseban podračun i ide direktno auto-putevima Republike Srpske i FBiH, a do je prikupljeno 113 miliona KM. zacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA