Predsjednik Češke: BiH prijeti širenje radikalnog islama

549

Predsjednik Češke Miloš Zeman rekao je da BiH prijeti opasnost od širenja radikalnog islama, te je dodao da njegov razvoj u velikoj mjeri finansiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik upozorio je da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može da izazove žarište vjerske netrpeljivosti.

– Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri finansiraju izvori iz Saudijske Arabije – rekao je Zeman.

On je nakon dvodnevnog samita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin samita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tokom samita o problemima i evrointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regiona u Uniju treba podržati, podstaći i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju samita da se u potpunosti slaže sa idejom angažovanja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu nezavisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija “ČTK”.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mejseci prizna nezavisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija da u Prištini imenuje ambasadora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA