Posljednje pripreme za obilježavanje Dana oslobođenja Beograda

1069

Povodom Dana oslobođenja Beograda 20. oktobra na svečanosti “Sloboda 2017”, građani će moći vidjeti helikoptere, migove i novu vojnu opremu, rekao je portparol Vojske Srbije Jovan Krivokapić.

On je ocijenio da će naleti avijacije, različite pokazne vježbe i simulacije talačkih kriza, kao i vojnici opremljeni najsavremenijom opremom i naoružanjem biti najatraktivniji.

– Vojska Srbije spremno dočekuje proslavu Dana oslobođenja Beograda kada će u okviru “Slobode 2017” prikazati najsavremeniju opremu i obučenost svojih pripadnika – rekao je Krivokapić za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da će građani tog dana na vojnom aerodromu Batajnica moći da vide i migove koji su stigli iz Rusije, ali oni neće učestvovati u naletu avijacije.

– Čitav program “Slobode 2017” biće veoma zanimljiv uz učešće 2 200 pripadnika vojske, 130 različitih vozila i 30 aviona i helikoptera. Naleti avijacije, različite pokazne vježbe i simulacije talačkih kriza kao i tzv. “super” vojnici opremljeni najsavremenijom opremom i naoružanjem biće svakako najatraktivniji – rekao je Krivokapić.

Vojnici opremljeni po konceptu 1 500 nalaze se u različitim jedinicama VS i predstavljaju takozvane specijalne snage koje se prve okupljaju i reaguju u vanrednim situacijama.

Nalet avijacije građani će moći da vide u završnom dijelu programa.

– Moći će da vide vazduhoplovni defile 30 letjelica od “migova” 29 preko “orlova”, “lasti” do transportnih helikoptera – rekao je pilot na “migu 29” i pomoćnik rukovodioca prikaza za letački program pukovnik Aleksandar Piposki.

On je istakao da je potvrđen i nastup ruske akro-grupe “Striži”.

– Njihov dolazak očekujemo svakog dana. Oni upravo lete na “migovima 29” i imaju veoma atraktivan program – kaže pomoćnik rukovodioca prikaza za letački program.

“Slobodi 2017” prisustvovaće najviše državno rukovodstvo, a očekuje se i dolazak ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i drugih međunarodnih delegacija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA