Počeo 16. Međunarodni festival pozorišta za djecu

1486

U Banjaluci je večeras otvoren 16. Međunarodni festival pozorišta za djecu izvođenjem predstave “Aska i vuk” Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je svečano otvorio festival, istakao je da je svaki festival u Srpskoj od velikog značaja, a posebno ovaj pripremljen za najmlađe.

– Festival ima i obrazovnu notu, koja će se prenositi na naše najmlađe, gdje će oni postepeno ulaziti u umjetnička ostvarenja i vidjeti i nešto drugačije što se priprema za djecu širom svijeta – rekao je Malešević novinarima prije otvaranja festivala.

On je naglasio da će u narednim danima djeca moći da uživaju, te izrazio zadovoljstvo što organizatori svake godine dižu ljestvicu i dovode bolja pozorišta i bolja ostvarenja.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je da će festival okupiti 12 teatara iz deset zemalja, te da će u takmičarskom dijelu biti odigrano 12 predstava.

– Svi teatri dolaze sa svojim najboljim predstavama. Dječije pozorište svake godine igra van konkurencije, jer ne želimo da budemo konkurencija onima koji dolaze da igraju kod nas – naglasio je Bjelošević.

On je dodao da je do sada održanim festivalima odigrano 200 predstava, da je učestvovalo oko 170 pozorišta sa svih kontinenata, što je ogroman kulturološki manifest, kojim su počašćeni i grad Banjaluka i Republika Srpska.

– Ovdje je riječ o promociji lutkarske umjetnosti, jer je festival nagradnog karaktera u čijoj konkurenciji igraju samo teatri sa lutkarskim predstava ili u kombinaciji žive scene i lutaka – naveo je Bjelošević.

On je dodao da su počašćena djeca koja žive u gradu gdje postoji lutkarski teatar, jer za razliku od druge djece oni mogu da vide tu drevnu umjetnost, koja se razvijala milenijumima.

Bjelošević je rekao da predstave ocjenjuje međunarodni tročlani žiri, kojim predsjedava dekan Akademije umjetnosti iz Sankt Peterburga Nikolaj Naumov, dok su ostala dva člana teatrolog iz Novog Sada Miroslav Radonjić i profesor animacije i montaže na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Mladen Đukić.

Osnivač festivala je Dječije pozorište Republike Srpske. Otvaranju festivala prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA