Otvorena dionica auto-puta “9. januar” (FOTO)

997

U Laktašima je danas u saobraćaj puštena dionica auto-puta “9. januar” (Banjaluka-Doboj) od Mahovljana do Drugovića u dužini od 10 kilometara.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja obratili su se predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić, te predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović. Ova dionica auto-puta Banjaluka-Doboj otvorena je svečanim defileom automobila u bojama zastava Srpske i Srbije.

Лакташи - ауто-пут - руководство Срп

Novoizgrađena dionica puštena je u saobraćaj i prije završetka kompletne dionice od Banjaluke do Prnjavora da bi vozačima bilo olakšano putovanje na ovoj relaciji, imajući u vidu da će izbjeći vožnju magistralnim putem preko prevoja Tutnjevac kojim je kretanje u zimskim uslovima posebno problematično. Otvaranjem ove dionice u upotrebu se vraća i petlja “Mahovljani”, što će smanjiti saobraćajne gužve u centru Laktaša.

Vučić: Autoput veoma važan za svakog građanina Srpske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Laktašima na otvaranju dionice auto-puta “9. januar”, od Mahovljana do Drugovića, da je taj projekat veoma važan za svakog građanina Republike Srpske jer putevi i mostovi spajaju ljude, ali i donose poslove za mlade ljude.

Лакташи - ауто-пут - Вучић

Vučić je poželio vlastima Srpske da što prije spoje Banjaluku, Doboj, Brčko i Bijeljinu, pa ostaje još nekoliko kilometara do Srbije, koja će izgraditi auto-put do granice.

– Izgrađenih 10 kilometara auto-puta košta desetine miliona evra. To je nešto novo i u Republici Srpskoj i u BiH, nešto veoma važno za svakog građanina Srpske. Svaki kilometar auto-puta je predstavljao osvajanje nove civilizacije i ti kilometri ne spajaju samo nas, nego i sve druge narode koji žive, ne samo u BiH, nego svuda oko nas – rekao je Vučić.

Лакташи - дионица ауто-пута од Махо

On je pozdravio činjenicu da će Srpska krajem ove ili početkom naredne godine imati više od 100 kilometara auto-puteva i dodao da će tada i Srbija, kako je planirano, biti prva zemlja u regionu po dužini auto-puteva sa izgrađenih više od 1 000 kilometara.

– A zaostajali smo za Hrvatskom gotovo dvostruko pre samo nekoliko godina. Radili smo vredno, imali svoj cilj i zadatke koje smo trebali da ispunimo i uradili smo ih – rekao je Vučić.

On je čestitao Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu na važnom rezultatu – da gleda u budućnost, jer auto-putevi, kako je istakao, jesu ono najvažnije zato što putevi i mostovi spajaju ljude, ali i donose poslove za mlade ljude.

– Zbog toga će mladi ljudi u Republici Srpskoj i u Srbiji moći da ostanu ovde i da žive na svojim ognjištima i da sačuvamo svoju rodnu grudu. Ako puteva nemamo neće biti ni posla, ni radnih mesta, ni života na ognjištima koja su nam očevi i dedovi ostavili – rekao je Vučić.

On je istakao da Republika Srpska i Srbija sarađuju odlično, a predmet njihove saradnje su konkretne stvari.

– Kada god smo mogli da pomognemo mi smo pomagali i pomagaćemo Republiku Srpsku. Želimo da razvijamo dobre odnose i sa Hrvatima i Bošnjacima, sa BiH koju poštujemo – ekao je Vučić.

On je najavio da će Srbija pomagati Srpsku i Federaciju BiH u 2018. godini još više nego u ovoj godini, u kojoj je izdvojila značajna sredstva, jer je Srbija prošla kroz teške reforme i uspjela da “podigne svoju zemlju”, pa sada želi da pomogne region na različite načine.

Dodik: Izgraditi mrežu autoputeva od 400 kilometara

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska želi da nastavi gradnju mreže auto-puteva do granice sa Srbijom i unutar svoje teritorije u dužini od 400 kilometara.

Лакташи - ауто-пут- грађани

– Dionica od Mahovljana do sela Drugovići povećava mrežu naših auto-puteva na 80 kilometara i veoma sam zahvalan predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je danas ovde – rekao je Dodik novinarima u Laktašima nakon otvaranja dionice auto-puta “9. januar” (Banjaluka-Doboj) od Mahovljana do Drugovića, u dužini od 10 kilometara.

Dodik je zahvalio svima koji su podržali izgradnju auto-puta, kao i finansijskim institucijama koje su u tome učestvovale.

– Naredne godine biće završena trasa auto-puta do Prnjavora, a pregovaramo i za izgradnju auto-puta prema Šamcu i dalje – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da izgradnjom auto-puteva Republika Srpska mijenja izgled i da je realizacija velikih infrastrukturnih projekata civilizacijsko dostignuće.

Dodik je istakao da je namjera da se privrede Srpske i Srbije što više uvezuju, za šta su neophodni auto-putevi.

– Cilj nam je i da naši nastavni planovi i programi budu što više usklađeni jer je riječ o jednom narodu i kulturi – rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da Srpska i Srbija sada najbolje sarađuju, što je važno za građane za obje strane Drine. “Rješavamo svaki krupan problem koji se pojavi. A hvala Srbiji i za novac za izgradnju mosta između Bratunca i LJubovije”, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je zahvalio Vučiću za pomoć opštinama u Republici Srpskoj, te naveo da će lokalne zajednice graditi objekte onako kako je planirano.

Komentarišući nabavku aviona u Srbiji, Dodik je rekao da je to garanacija za mir.

“Srbija je najznačajnija zemlja u regionu za stabilnost. Ova zemlja je svaki dan snažnija, mi je volimo, a svako opremanje Vojske Srbije značajno je i za nas”, zaključio je Dodik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA