O čemu je Crnadak informisao istražnu komisiju?

654

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak informisao je danas u Sarajevu privremenu istražnu komisiju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o pribavljanju informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH, da mu je stalo da svaki segment funkcionisanja MIP bude transparentan i u skladu sa zakonom.

Na saslušanju pred članovima Komisije Crnadak je rekao da ministarstvo treba da iznosi stavove struktura koje čine vlasti, ali da problem u vođenju spoljne politike predstavlja to što BiH nema zakon ni strategiju o spoljnim poslovima, zbog čega se sav posao vodi na osnovu smjernica iz 2003. godine sadržanih na dvije-tri stranice.

Crnadak se nada da će prijedlozi zakona i strategije o spoljnim poslovima BiH biti gotovi do naredne sjednice Predsjedništva BiH 14. novembra.

Kao prirodni spoljnopolitički prioritet BiH , on je naveo odnose sa Hrvatskom i Srbijom, za koje je rekao da su dobri, konstruktivni i usmjereni ka daljem jačanju. Dodao je da o evropskim integracijama, regionalnoj saradnji, ekonomskoj diplomatiji i popravljanju opšteg imidža BiH u svijetu nema razmimoilaženja u BiH.

– Kada je riječ o NATO-u, mislim da smo našli dobar okvir s obzirom da u BiH nema pune saglasnosti o ovome – rekao je Crnadak navodeći da za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO, ako se izuzmu predizborne priče, u BiH postoji puna saglasnost.

Dobijanje MAP-a, istakao je Crnadak, zavisi od toga da li će NATO insistirati na stoprocentnom ispunjavanju uslova, u koje spada i knjiženje perspektivnih vojnih lokacija, a u čemu ima problema, ili će ti uslovi biti fleksibilnije tumačeni.

– Zavisi, koji će od ova dva pristupa prevagnuti i odluka je na drugima, ne na BiH – rekao je Crnadak.

Osvrćući se na slučaj ambasadora BiH u Holandiji Mirsade Čolaković, protiv koje je bio vođen disciplinski postupak zbog otvaranja diplomatske pošte, Crnadak je rekao da će u narednih šest dana odlučiti da li će se žaliti na odluku disciplinske komisije, kojom je ona oslobođena odgovornosti.

– Cilj mi je da ne oslabimo dodatno sistem i funkcionisanje diplomatsko-konzularne mreže u čemu već ima slabosti – naglasio je Crnadak.

On je dodao da ministar inostranih poslova nema veze s imenovanjem ambasadora, koje je u isključivoj nadležnosti članova Predsjedništva BiH.

– Ako ne bude promjena, mislim da bi bilo dobro da na kraju mandata informišem Predsjedništvo da je u određenim elementima imenovanja ambasadora, konzula i počasnih konzula, potrebno uključiti i Ministarstvo inostranih poslova – zaključio je Crnadak.

Prema ocjeni predsjedavajućeg Istražne komisije Bariše Čolaka, potrebno je raditi na tome da ambasadori ne budu u funkciji stranke ili određenog člana Predsjedništva, već da rade u interesu BiH.

– Crnadak je uspio da nađe mjeru predstavljanja BiH na koju nema suštinskih primjedbi kreatora spoljne politike BiH – rekao je član Komisije Ognjen Tadić.

Kao razlog za današnje saslušanje u Istražnoj komisiji, čije je formiranje inicirao hrvatski delegat u Domu naroda Mario Karamatić, danas je, između ostalog, navedeno da se Crnadak samo jednom pojavio na sjednici Doma naroda, pri čemu je svoja odsustva pravdao čestim službenim putovanjima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA