Njemačka uvodi muslimanske praznike?

594

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mejcer predložio je uvođenje muslimanskih praznika, a svojim je prijedlogom uznemirio stranačke kolege iz konzervativnog bloka.

u Njemačkoj živi oko četiri miliona muslimana, uglavnom turskog porijekla. U proteklih dvije godine stiglo je više od milion migranata i njih uglavnom čine muslimani sa Bliskog istoka.

Tokom predizbornog mitinga pred lokalne izbore u pokrajini Donja Saksonija, De Mejcer, koji je član Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, izjavio je da je otvoren za mogućnost da u pojedinim regionima u Njemačkoj budu obilježavani muslimanski praznici.

On je rekao da je Dan Svih svetih državni praznik u regionima sa katoličkom većinom.

– Na mjestima gdje je veliki broj muslimana, zašto ne možemo razmotriti uvođenje njihovih praznika – pitao je De Mejcer.

De Mejcerov prijedlog izazvao je kritike stranačkih kolega koji bi trebalo da tokom sedmice započnu trostrane koalicione pregovore o formiranju vlasti sa Slobodnim demokratama (FDP) i Zelenima.

Konzervativci su pobijedili na izborima održanim u septembru, ali su ostvarili najgori rezultat od 1949. godine, jer je podrška otišla stranci krajnje desnice “Alternativa za Njemačku”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA