The New York Times eksperimentiše sa sigurnom komunikacijom

694

Portal “The New York Times” pokreće eksperiment u sigurnoj komunikaciji, u obliku stranice sa vijestima na tamnoj strani web-a (the dark web), kojem će moći da se pristupi jedino preko “The Onion Router-a”(TOR).

Možda ovo izgleda kao neobičan korak za jedan ugledan medij, ali iz redakcije objašnjavaju da su se na ovaj korak odlučili kako bi svi oni koji ih čitaju, iz bilo kojeg dijela svijeta, mogli da pristupe stranici i dobiju informacije na vrijeme, čak i ako se nalaze na području na kojem je sloboda govora ograničena.

Stranica se nalazi na vlastitom “onion” domenu, a do nje se može doći samo preko kriptovane TOR mreže. Budući da je TOR stranice skoro nemoguće kontrolisati, te im blokirati pristup, svi čitaoci će biti zaštićeni enkripcijom od mogućih nadziranja komunikacija.

“The New York Times” stranica na tamnoj strani web-a je i dalje samo eksperimentalna, te još uvek nije moguća prijava korisnika i ostavljanje komentara, a konačni cilj je vjerna kopija osnovne stranice koja postoji na klasičnom web-u, kojem svi mogu da pristupe.

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA