Nakon 11 godina uhapšen za ubistvo!

3116

Državljanin Srbije Radenko Radović (62) uhapšen je na graničnom prelazu Vardište kod Višegrada na osnovu potjernice koju je za njim raspisao Okružni sud u Istočnom Sarajevu zbog ubistva poznatog neuropsihijatra Dimitrija Cekića (71) iz Foče, koji je ubijen 2006. godine.

Radovića je, na ulasku u BiH, rano jutros uhapsila Granična policija nakon što je kontrolom njegovih dokumenata utvrđeno da se nalazi na listi traženih bjegunaca od BH pravosuđa. Odmah je sproveden u pritvor i očekuje se da će mu, poslije 11 godina izbjegavanja pravde, uskoro početi suđenje za zločin koji je priznao još 2006. godine kada je prvi put uhapšen i pritvoren. Radović je tada do detalja opisao istražiocima kako je ubio dr Cekića navodeći da je njegovo tijelo bacio u Drinsko jezero kod mosta koji sa magistralnog puta Višegrad – Ustiprača vodi prema selu Kaoštice, a koje do danas nije pronađeno.

Dimitrije Čekić
Dimitrije Cekić

I pored priznanja zločina Radović je poslije šest mjeseci provedenih u pritvoru 2006. godine pušten na slobodu, jer je tužilaštvo procijenilo da bez tijela nema dovoljno dokaza za osuđujuću presudu, a osumnjičeni je to iskoristio da pobjegne u susjednu Srbiju. U međuvremenu, Tužilaštvo se predomislilo i poslije godina lutanja odlučilo da podigne optužnicu. To je učinjeno tek 2014. godine kada je za Radovićem i raspisana potjernica.

Dr Dimitrije Cekić, rođeni Leskovčanin koji je cijeli radni vijek proveo u Foči, nestao je u martu 2006. godine, ali tačan datum niko sa sigurnošću ne može da potvrdi. Njegovim sinovima, koji žive u Srbiji, postalo je čudno što danima nije odgovarao na pozive pa je stariji sin Zoran došao u Foču. U pratnji policije provalili su u Cekićev stan u Šantićevoj ulici, ali u njemu ništa nisu pronašli. Nađeni su doktorovi dokumenti, ključevi od drugog stana, ali ništa što bi upućivalo na tragediju. Budući da se dr Cekić, iako u penziji, nije libio da ode u najudaljenija sela kako bi pomogao pacijentu, vjerovalo se da je ostao u nekom od sela dok se snijeg ne otopi. Ipak, porodica je 12. marta prijavila nestanak i raspisana je potraga tokom koje se došlo do informacija da je on posljednjih put živ viđen 4. marta na pijaci u Foči. Bilo je i navoda da je i noć ranije viđen kako stopira na izlazu iz Goražda prema Ustiprači i Višegradu, što nikada nije potvrđeno.

most na Drinskom jezeru gdje je tijelo baceno
Nost na Drinskom jezeru gdje je tijelo bačeno

Na slučaju se radilo danima i 29. marta 2006. godine policija je zbog ubistva dr Cekića uhapsila Radenka Radovića, trgovca iz Foče i bliskog poznanika nestalog doktora. Tokom kriminalističke obrade on je priznao da je još 27. februara ubio doktora na putu za Višegrad. Prema njegovom iskazu Cekića je najprije onesvijestio kod mosta, udarivši ga kamenom u glavu, a potom ga bacio u Drinsko jezero.

Kao motiv ubistva pominjalo se koristoljublje odnosno neraščišćeni finansijski odnosi između osumnjičenog i dr Cekića. Prema nezvaničnim informacijama osumnjičeni je inspektorima ispričao da je Cekića povezao prema Rudom da bi mu, navodno vratio novac koji je ranije od njega pozajmio. Usput su skrenuli na sporedni put, gdje je ga je ubio.

Nakon hapšenja policija je pretresla poslovne prostorije, stan i garažu koje je Radović koristio i tom prilikom pronađene su koverte identične onima u kojima je upućivao pisma iznude na adrese prijatelja kidnapovanog doktora, kao i koverte sa tri oproštajna pisma koja je napisao i naslovio na suprugu i sinove ubijenog doktora, kao i određeno oružje. Međutim, sve do sada ni to nije bilo dovoljno za podizanje optužnice.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA