Mišo Rakita, od “lošeg momka” do bodibilding asa

2817
Mišo Rakita

Mišo Rakita je za kratko vrijeme prešao put od “lošeg momka” do uspješnog fitnes instruktora i priznatog bodibilding asa.

Momak rođen u Jajcu, koji je 1992. godinu izbjegao u Austriju, danas živi i radi u Salcburgu. Vlasnik je fitnes studija “Proteini.Si Gym”, vodi i specijalizovanu prodavnicu sa sportskom hranom i dodacima “Proteini.si Shop”, te sa uspjehom nastupa na bodibilding šampionatima, na kojim redovno osvaja medalje.

Teodor i Andrej

U periodu kada se spremao za otvaranje specijalizovane prodavnice sa sportskom hranom, Mišo Rakita je saznao da njegova supruga Sanja nosi blizance.
– Bio je to 1. jun prošle godine. Sjajnu vijest sam saznao u trenucima kad sam morao pronaći novac za prodavnicu, sprovesti ideju u djelo, ostati u takmičarskom ritmu. Hvala bogu sve je išlo po planu. Sad planiram da proširim studio u kooperaciji sa bratom Borisom, da poboljšam rad prodavnice, ali i da što više vremena provedem sa Teodorom i Andrejom.

Sanja, moj anđeo čuvar

Još kao klinac je zavolio teretanu. U rodnom gradu je uporedo trenirao i šotokan karate, dok se u Salcburgu fokusirao na dizanje tegova. Dečko kojem je idol bio Arnold Švarceneger punih 11 godina se bavio ovim sportom. Najveći uspjeh Mišo Rakita je ostvario 2002. godine, kada je sa 190 podignutih kilograma u benču osvojio drugo mjesto na Evropskom kupu.

No, kako je sam rekao, ni njegov život nije bio bajka. Krenuo je stramputicom, ali se srećom, brzo vratio na pravi put.

– Svemu su kumovali česti večernji izlasci i moj posao izbacivača. Uz to idu alkohol, cigarete, tuče… mada treninge nikad nisam zapostavljao. Poslije određenog vremena sam konačno shvatio da nešto moram mijenjati. U dogovoru sa tadašnjom djevojkom, a sadašnjom suprugom Sanjom, koja je moj anđeo čuvar, zaključio sam da je najbolje da prestanem raditi kao izbacivač i da se okanem izlazaka. A kada sam dobio otkaz u firmi u kojoj sam skoro osam godina vodio smjenu, donio sam odluku da više neću raditi ni za koga. Plan je bio da postanem samostalan – otkrio je Rakita životni zaokret.

Prvi zadatak je bio da postane diplomirani fitnes trener. Nakon šest mjeseci pohađanja kursa, cilj je i ostvaren.

– Od početka kursa, u martu 2013. godine, potpuno sam prestao sa konzumiranjem alkohola i cigareta. Iz dana u dan, sve ozbiljnije sam ulazio u fitnes priču. Tako sam polovinom 2014. otvorio vlastiti studio u kojem treniram i pomažem klijentima da dođu do željene forme – dodao je Mišo.

Uskoro je naš sagovornik donio još jednu značajnu životnu odluku – odlučio je da se oproba u bodibildingu. U aprilu 2015. takmičio se u kategoriji “Mens fizik”, pri čemu mu je pomogao trener Risto Vujanović.

– Konačno sam stajao na bini, sa svega 68 kilograma. Forma je bila super, ali prezentacija “nula”. Ipak, uzeo sam drugo mjesto. U septembru iste godine na sceni sam se pojavio daleko spremniji, osvojivši zlato. Kao i svaki drugi sportista, želim bolje i više. Moja bodibilding priča je postala puno ozbiljnija, pošto sada radim sa najboljim stručnjakom na Balkanu, Adnanom Adonijem Gostom – istakao je Rakita.

Forma najbolja do sada

Zahvaljujući znanju čuvenog trenera i vlastitoj upornosti, Mišo je krenuo da se penje ka vrhu. U septembru ove godine nastupio je na Austrijskom internacionalnom šampionatu, na kojem je osvojio bronzanu medalju. Formu je dodatno popravio pred najveći izazov u dosadašnjoj karijeri, prvenstvo EVLS u Pragu, koje je održano početkom ovog mjeseca.

Nažalost, na smotri u Češkoj imao je dva peha koja su značajno uticala na njegov plasman.
– Organizatori su napravili dvije velike greške. Najznačajnija je da su me svrstali u pogrešnu kategoriju, pa sam se takmičio protiv momaka koji su i po 40 kilograma teži, te 30 centimetara viši od mene. Uz to, nastupio sam pod zastavom Češke. Sav taj stres za posljedicu je imao nešto slabije izdanje. Pa ipak, u borbama sa tim kolosima sam bio osmi, čime sam prezadovoljan. Forma je bila najbolja do sada. Mogu je još poboljšati i, zašto ne, nekad i pobijediti na ovako tnačajnom šampionatu – zaključio je Mišo Rakita.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA