Masovno uginuće mladih pingvina

1718

Na Antarktiku je uginulo hiljade mladunčadi pingvina od posljedice gladi. Njihovi roditelji su, zbog debele ledene kore, bili primorani da hranu traže na mjestima koja su udaljenija.

Francuski naučnici od 2010. proučavaju koloniju od 18.000 parova “Adelie” pingvina na istočnom Antarktiku i otkrili su da su samo dva mlada pingvina preživjela zadnju sezonu parenja početkom 2017. To su pripisali većim površinama leda na moru koji se zadržao do ljeta, što je značilo da su odrasli pingvini morali putovati dalje kako bi pronašli hranu dok su mladunčad umirala čekajući.

Yan Ropert-Coudert, naučnik iz istraživačke stanice “Dumont D’Urville” koja je u blizini kolonije pingvina, kazao je da su na to područje uticale promjene okoliša povezane s raspadom ledenjaka Mertz.

– To će se sve češće događati. Uslovi su takvi da će se to događati češće zbog raspada ledenjaka Mertza 2010. što je promijenilo konfiguraciju mora ispred kolonije – kazao je Yan Ropert-Coudert za AFP.

Ipak, potrebno je da se poklope i drugi faktori poput temperature, smjerova i jačine vjetra i neotvaranja prirodnih otvora na ledenoj kori u blizini kolonije.

Dodao je da se čini da je predstojeća sezone bolja za ptice što se tiče ledene kore, no “na žalost nikad ne znamo kako će završiti”.

“Adelie” pingvini koji se hrane uglavnom malim račićima dosad su dobro prolazili na području istočnog Antarktika. Njihov se broj smanjivao u područjima u kojima su klimatske promjene izazvale nagomilavanje putujućeg leda koji smanjuje životni prostor, dok je istovremeno zagrijavanje mora uticalo na njihovu hranu.

Prije četiri godine ista kolonija koja je tada imala 20.196 parova nije proizvela nijedno mlado. Debeli slojevi leda u kombinaciji s toplijim vremenom i kišama nakon kojih je slijedio nagli pad temperature rezultirali su toga da su se svi mladi smrznuli.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA