Kupite sebi knjigu, a ministarstvo kupi biblioteci (VIDEO)

728

Probuditi interesovanje kod ljudi za čitanje knjiga, te promovisati srpski jezik i ćirilično pismo cilj je kampanje “Čitajmo zajedno”, koja u Republici Srpskoj počinje od ponedjeljka, 23. oktobra.

– Čitaoci koji kupe jednu od knjiga iz odabranih edicija Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo istovremeno kupuju i knjigu za jednu od biblioteka, jer će tu drugu platiti Ministarstvo – rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević novinarima u Banjaluci.

Malešević ističe da će kampanja doprinijeti da se obogate fondovi biblioteka, naročito u nerazvijenim opštinama, koje nemaju uslove da obnavljaju i kupuju nove naslove.

On je dodao da je ovo prva kampanja koja će otvoriti novi pristup angažovanja Ministarstva u promociji i popularizaciji kulture i uključivanja građana u kreiranje i širenje kulture.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Rade Ristović kaže da je akcija humanog karaktera, te da će Zavod obezbijediti i određene popuste za kupovinu ovih knjiga.

– Svaka knjiga kupljena u okviru kampanje u svih 18 naših maloprodajnih objekata biće zabilježena i dostavljena Ministarstvu, te ćemo dati dio popusta – rekao je Ristović.

On je napomenuo da će možda i najveću korist imati biblioteke u nerazvijenim opštinama čiji će fond biti znatno obogaćen na ovaj način, te pozvao sve građane da podrže ovu kampanju.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je Zavod izabran kao partner Ministarstva u ovoj akciji jer ima najrazvijeniju distributivnu mrežu u Srpskoj, kako bi svim građanima bilo omogućeno da učestvuju u akciji.

Kampanju, koja će trajati do kraja oktobra, organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, u nastojanju da se poveća broj čitalaca u Republici Srpskoj, ali i promovišu domaći autori i izdavači.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA