“Kosovo, momenat u civilizaciji” pred Banjalučanima (VIDEO)

13084

Nakon premijere u Parizu i Beogradu, film Borisa Malagurskog “Kosovo, momenat u civilizaciji” stigao je u Banjaluku. Publici je predstavljen kroz dvije projekcije i za obje se tražilo mjesto više.

Za mladog režisera ovaj film je veliko djelo kojim nastoji predstaviti trenutno stanje na Kosovu i ophođenje prema najvećim pravoslavnim svetinjama.

– Željeli smo da povučemo paralelu između onoga što se dešava u Siriji i Iraku od strane ISIS-a, da ljudi koje je zaboljelo kada vide kako se uništavaju sklupture i kulturno naslijeđe od strane, recimo u Iraku da ih isto tako zaboli kada vide uništavanje neke crkve na Kosovu i Metohiji, srpske pravoslavne crkve. Od 1999. godine do sada je uništeno preko 150 crkava i manastira – rekao nam je Boris Malagurski, režiser filma Kosovo, momenat u civilizaciji.

Pouka filma je da uništavanje srpske kulturne baštine dovodi i do uništavanja jedne civilizacije. Publika dobija potpuni realnu sliku manastira Gračanice, Dečana, Peći i crkve Bogorodice Ljeviške. Svi oni su pod UNESKO zaštitom ali se i dalje uništavaju.

– Film je jedna paradigma djetinjstva Stefana Popovića koji preko svojih uspomena oslikava priče o manastirima, a preko nekih zvaničnih podataka i nekih jako ružnih scena opisuje stradanja koja su ti manastiri doživjeli – pojasnio je Miloš Ninković,
scenarista filma Kosovo, momenat u civilizaciji.

Film je naišao na mnoge pozitivne komentare, ali ga nisu mimoišle ni osude albanske vlasti. Proglašen je rasističkim prije nego što je pogledan što autor demantuje. Dalji planovi su i da se film prikaže na televizijama Russia today i History channel, da bi se svjetskoj javnosti probudila svijest.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA