Ko je najmlađi svjetski milijarder?

1026

Magazin Forbs objavio je novi podatak, tačnije objavio je novo ime. U pitanju je najmlađi samostalni milijarder. Ne, nisu u pitanju ni Evan Špigel, ni Zakerberg.

Džon Kolison (26) je najmlađi samostalni milijarder koji se našao na Forbsovoj listi.

Džon je svega dva mjeseca mlađi od osnivača “Snepčeta” Evana Špigela. U saradnji sa, dvije godine starijim, bratom Patrikom, Džon je osnovao softversku platformu “Strajp“ u San Francisku koja omogućava onlajn plaćanja.

Džon i Patrik su dvojica od ukupno četiri samostalna milijardera u svojim dvadesetim godinama.

2017-03-21_bus_29627407_I1

Godine 2007., kada je imao svega 17 godina, Džon je osnovao mrežni sistem za upravljanje aukcijama “Šapa“, koji je godinu dana kasnije prodao za pet miliona dolara.

Nakon toga upisao je na Harvardu fiziku, od koje je brzo odustao, da bi 2011. godine, dok je još bio student, počeo sa bratom da radi na “Strajpu“.

“Strajp“ je do sada prikupio više od 450 miliona dolara od investitora, uključujući Vizu, Amerikan ekspres i Ilona Maska. Danas vrijedi više od 9,2 milijarde dolara.

Kao savjet koji bi dao svom mlađem sebi, iako je još mlad, Džon je naglasio:

– Ljudima je lako da razmišljaju o najboljim mogućnostima. Ja mislim da to uopšte nije tačno. Moj savjet mlađem sebi bi bio: “Ne budi previše zadovoljan sa načinom na koji svijet funkcioniše i umjesto toga gledaj to kao prilike”.

– Mislim da niko nije zadovoljan mobilnim provajderom. Ukoliko bi se pojavio bolji provajder, mislim da niko posebno ne bi bio iznenađen – dodao je on.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA