Katalonski okidač: Italijanski regioni opipavaju “puls”

626

Situacija u Kataloniji tokom vikenda mogla bi da dostigne tačku usijanja. Prema najavama, Madrid će uraditi jedino što Katalonci ni u jednoj varijanti nisu spremni da prihvate – preuzeće vlast od pokrajine i suspendovati autonomiju, što će skoro sigurno produbiti krizu. Za razvoj događaja posebno su zainteresovani na sjeveru Italije, gdje se i sami spremaju za referendum najavljen za nedjelju.

Paralela sa Katalonijom je jasna. Sve tri pokrajine nalaze se na bogatijem sjeveru, sve tri ne žele da finansiraju siromašniji jug i zahtijevaju veću autonomiju, a u budućnosti i nezavisnost. Lomabardija i Veneto čine čak četvrtinu ukupnog stanovništva Italije, a sličnosti postoje i u istoriji. Katalonija je bila nezavisna grofovija vijekovima prije ujedinjenja sa Španijom, dok su Lombardija i Veneto bili jedna kraljevina, pod vlašću Habzburške monarhije, prije nego što je prva pripojena Italji 1859, a druga 1866. godine, piše britanski “Gardijan”.

Sa tim adutima u rukama i na krilima katalonskog referenduma, mada naglašavajui da je riječ samo o proširenju autonomije, loklane vlasti organizuju referendum za njedelju. Kao i u slučaju Katalonije, referendum je pravno neobavezujući, ali ima simbolični značaj.

Vlasti dvije sjeverne pokrajine čine predstavnici desničarske Lige za Sjever, stranke koje su u prošlosti vodili otvorenu kampanju za nezavisnost sjevera od Rima. Liga za sjever nastala je krajem osamdesetih kao unija stranaka sa sjevera, da bi sredinom devedesetih, tačnije 1996. godine nakon ubjedljivih rezultata u Lombardiji i Venetu na parlamentarnim izborima (25, odnosno 30 odsto glasova) radikalizovali svoje stavove i prvi put tražilili otcjepljenje sjevera – državu Padaniju.

– Mi narodi Padanije svečano izjavljujemo: Savezna Republika Padanija je nezavisna i suverena. Nudimo, jedni drugima, uzajamno zalog naše živote, naša bogatstva i našu svetu čast – izjavio je 15. septembra 1996. lider Lige Umberto Bosi.

Padania flag

Na referendumu u nedjelju neće tražiti isto, a zvanično vlasti žele: veću autonomiju, više kontrole nad finansijama, administracijom, imigracijom, industrijom i obrazovnim sistemom.

Ipak, nakon škotskog i katalonskog referenduma i rastućeg separatizma u Evropi, nije mali broj analitičara koji smatraju da je zapravo riječ o “probnom” referendumu ili testu i provjeri volje birača.

Procjene su da će veća autonomija biti izlasana i da upravo izlaznost birača i rezultata, lokalni lideri mogu da upotrijebe kao argument za pregovore sa centralnom vladom. Međutim, referendum za čije će organizovanje izdvojiti čak 55 miliona evra, im za to nije potreban jer italijanski Ustav dozvoljava regionima (njih 20 ukupno) da traže veću autonomiju u dirtektnim pregovorima sa centralnim vlastima.

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni podržao je održavanje referenduma o nezavisnosti svog rodnog regiona Lombardije na sjeveru Italije, ali je rekao da nije siguran da li će moći da glasa.

Referendum podržava pokret “Pet zvijezda”, dok je Demokratska partije pozvala glasače da ne izlaze na birališta. Kako kažu, slažu se sa željom za većom autonomijom, ali ne i “sa željom da se baci 55 miliona evra”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA