Katalonija: Suspendovano proglašenje nezavisnosti!?

735

Katalonski lider Karles Pudždemon večeras je, u obraćanju regionalnom parlamentu, zatražio da Katalonija na nekoliko sedmica “suspenduje proglašenje nezavisnosti da bi započeo dijalog, jer je u ovom trenutku potrebno smanjiti napetosti”!

Kako prenosi Rojters, on je prethodno od parlamenta zatražio mandat za proglašenje Katalonije kao nezavisne države, da bi nakon toga zatražio suspendovanje Deklaracije o proglašenju nezavisnosti.

Dodao je da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače “DA” nezavisnosti i dodao da treba istražiti mogućnosti međunarodnog posredovanja.

– Vlada Katalonije čini odgovoran i darežljiv gest: ako narednih dana svi budu djelovali jednako odgovorno, sve će moći da se odvija mirno i uz poštovanje građana – kazao je Pudždemon, prenosi Ansa.

864679_1

Govor je držao na katalonskom, da bi se u jednom trenutku obratio i na španskom.

– Nemamo ništa protiv Španije i Španaca, ali odnosi ne funkcionišu i ništa nije učinjeno da bi se promijenila situacija koja je postala nepodnošljiva. Narod ne može da bude natjeran protiv svoje volje da prihvati status kvo – rekao je on.

Rojters je prenio da je Pudždemon prethodno poslanicima poručio da “milioni građana Katalonije vjeruju da Katalonija treba da ima sopstvenu državu”, ali da je “važno smanjiti napetosti u Kataloniji”.

On je naglasio i da želi da ostatku Španije pošalje poruku za pokretanje dijaloga.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA