Katalonija proglasila nezavisnost od Španije

845

Parlament Katalonije proglasio je jednostranu nezavisnost sa 72 glasa “za”, 10 “protiv” i dva suzdržana. U glasanju nisu učestvovali članovi Građanske stranke, PSC-a i PP-a koji su napustili salu.

Članovi kampanje “Zajedno za da” i CUP-a kleknuli su na koljena nakon proglašenja i aplaudirali te su zapjevali nacionalnu himnu Katalonije “Els Segadors”.

Deklaracija koju je usvojio parlament poziva vladu na izdavanje svih potrebnih rezolucija za implementaciju pravnog okvira katalonske republike i u preambuli najavljuje “nezavisnu državu u obliku republike”.

Za otcjepljenje su glasala 72 zastupnika, a predsjednik parlamenta kazao je kako je učinjen istorijski korak.

katalonija 1

Potpredsjednik Katalonije Oriol Junaqueras kazao je: “Konačno smo dobili slobodu da uspostavimo novu zemlju”.

Premijer Španije pozvao je narod da ostane smiren te je kazao da će zakonskim putem vratiti legalnost u Kataloniji.

Građani se okupljaju i s velikom radošću proslavljaju deklaraciju o nezavisnosti. Svi pjevaju himnu i koriste pirotehnička sredstva kako bi proslavili ovaj veliki dan za njih. Prema slobodnim procjenama novinara, ispred parlamenta se trenutno nalazi više od 15 000 ljudi.

Svijet strahuje da bi odluka vlasti u Kataloniji i reakcija zvaničnog Madrida mogle dovesti do civilnih nemira.

Izvor iz madridske vlade kazao je kako će Senat odobriti mjere člana 155. Ustava Španije i odmah ih primijeniti u Kataloniji. Vlada će se obratiti i Ustanovom sudu zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Baskijska nacionalistička partija zatražila je poštivanje odluke Katalonaca i katalonskih legalnih institucija.

– Novo vrijeme zahtijeva demokratiju i odgovornost – kazali su.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Španije Marian Rajoy prošle sedmice je saopštio da su centralne vlasti bile prinuđene aktivirati član 155. Ustava Španije kojim će ovlasti katalonske administracije biti prenesene na centralnu vladu. Istakao je da zvanični Madrid na ovaj način ne ukida autonomiju španske pokrajine, već samo suspenduje regionalnu vladu.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao “istorijska nacija”, priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

Španski parlament uveo direktnu upravu u Kataloniji

Gornji dom španskog parlamenta odobro je danas Vladi premijera Marijana Rahoja da direktno upravlja Katalonijom, nekoliko minuta nakon što je taj region proglasio nezavisnost.

Očekuje se da će Rahoj sada sazvati sjednicu Vlade radi usvajanja prvih mjera u skladu sa novim ovlaštenjima.

Rahoj je ranije nagovijesto da bi to moglo biti raspuštanje organa vlasti u Kataloniji i preuzimanje direktne kontrole nad regionalnom policijom.

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA