Katalonija čeka proglašenje nezavisnosti! (VIDEO)

646

Katalonski lider Karles Pudždemon je stigao u regionalni parlament, u kome treba da održi govor, ali prema navodima svjetskih medija, situacija je vrlo konfuzna. Na ulicama Katalonije prisutne su jake policijske snage.

Vlada iz Madrida pojačala je i bezbjednosne mere na aerodromima i željezničkim stanicama.

Kako se navodi, prilikom ulaska u zgradu parlamenta, Pudždemon se osmehivao novinarima, prenosi AP. Međutim, i dalje se ne zna šta će reći.

“Gardijan” prenosi da je nejasno šta se trenutno dešava u katalonskom parlamentu, koji je polupopunjen, a govornica je još prazna.

BBC javlja da je Pudždemon zatražio da se njegovo obraćanje odloži za jedan sat.

Iako se obraćanje katalonskog lidera očekivalo u 18 časova po lokalnom vremenu, već u toku prepodneva je pristup okolnim ulicama oko parlamenta bio zatvoren od strane policije “iz bezbjednosnih razloga”, prenosi španski list “Pais”.

Navodi se i da su i neki građani Barselone donijeli svoje stolice ispred parlamenta kako bi tu pratili sjednicu.

Pristalice nezavisnosti donijele su zastave Katalonije i stoje pored barijera koje su postavljene oko zgrade katalonskog parlamenta.

Katalonski predsjednik Karles Pudždemon nije otkrio šta će reći na plenarnoj sednici katalonskog parlamenta, ali katalonski političari su izjavili da očekuju da bude usvojena deklaracija o nezavisnosti, zasnovana na rezultatima referenduma o nezavisnosti tog regiona od Španije održanog 1. oktobra, navodi američka novinska agencija.

Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da ne donosi odluku koja bi spriječila dijalog.

– Molim vas da poštujete ustavni poredak i ne donosite odluku koja bi dijalog učinila nemogućim. Raznolikost ne bi trebalo da dovede do sukoba, čije će posljedice očito biti loše za Katalonce, za Španiju i za cijelu Evropu – rekao je Tusk na regionalnom forumu u Briselu, prenosi Rojters.

On je to rekao svega nekoliko sati prije Pudždemonovog obraćanja u katalonskom parlamentu.

Zamjenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija ocijenila je danas da njena zemlja prolazi “kroz teške trenutke” tokom rasprave u Senatu, gdje je jedan poslanik uzvikivao “Živjela slobodna Katalonija”.

Obraćajući se prije govora katalonskog predsjednika Karlesa Pudždemona o sudbini te španske obasti, španska visoka zvaničnica je ponovila da vlasti ne žele međunarodno posredovanje u rješavanju katalonske krize.

– Nema mjesta za posredovanje između zakonitosti i nezakonitosti, između zakona i neposlušnosti, između demokratije i tiranije – rekla je ona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA