Kamera za mobilni koja “gleda” kroz zidove?

992

Gledanje kroz zidove zahvaljujući modernoj tehnologiji uskoro bi moglo da postane stvarnost.

Naučnici već godinama rade na rješenjima, a glavnu ulogu imaju laseri i druga sofisticirana tehnologija.

Naučnici sa MIT-a razvili su sistem koji se zove CornerCamera koja koristi obične kamere pametnih telefona da bi mogli da vide šta se nalazi iz ugla i tako uče blage promjene u svjetlu i sijenkama. Ovakvo rješenje bi moglo da pomogne vatrogascima da vide ima li ljudi u zgradama koje gore ili samovozećim automobilima da vide ko dolazi iza ugla.

Osnovna ideja je jednostavna. Svaki predmet reflektuje svjetlost i pažljivim analziranjem svjetla na podu, u blizini nekog ugla možete vidjeti da se nešto s druge strane pomijera. Te blage promjene su nevidiljive ljudskom oku, ali naučnici su uspjeli da ih uoče analziranjem ili prilagođavanjem snimaka s običnih kamera, kao i kamere iPhone 5S modela.

Sastav te blage varijacije spaja sve u jednodimenzionalnu sliku. Međutim, još uvijek ne može da se radi samo telefonom jer su potrebni poseban softver i laptop, ali naučnici kažu da je to samo zbog toga što nije razvijena mobilna verzija.

Na MIT-u kažu da se još uvijek ne mogu vidjeti detalji objekta koji se kreće, ali mogu znati koliko se brzo kreće i neki detalj o njegovom položaju. Uz to da bi sistem radio, skriveni prostor iza zida treba biti dovoljno osvijetljen, prenosi “Verge“.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA