Kako su studenti “sahranili” VW?

891

Da je bilo onako kako su željeli roditelji Marka Beša, koncern Volkswagen danas bi vjerovatno bio bogatiji za 25 milijardi evra. Švajcarac iz Bila razotkrio je skandal u vezi s dizel motorima, i to sasvim slučajno, piše “Špigl” u najnovijem broju.

Beš i dvojica kolega sa studija na američkom Univerzitetu Zapadne Virdžinije istraživali su kako je Volkswagen uspio da napravi dizel koji ispušta toliko malo štetnih gasova.

Tako su švajcarski studenti, sasvim slučajno, otkrili veliki skandal u vezi sa dizel motorima.

9480598_G

Institut za istraživanje emisije izduvnih gasova profesora Dena Kardera imao je dosta iskustva sa ovakvim testovima i što je bilo presudno, piše njemački Špigl, mobilne uređaje sopstvene proizvodnje, kojima se emisija izduvnih gasova testira u realnim uslovima..

Kako se navodi, obično se automobili prilikom ovakvih testova postavljaju u garažu na točkovima koja simulira kretanje u saobraćaju, a u takvim uslovima, odgovarajući softver može da prevari “ispitni sto”, što nije moguće s testovima koje su na ulici obavili Beš i dvojica njegovih indijskih kolega.

2c5b85a1351b657cc6bf78bc878452f3

Rezultati koje su dobili, zapanjili su ih – testirani Pasat izbacio je 20 puta više štetnih materija u vazduh nego što je dozvoljeno, a Jetta čak 25 puta više.

– Pomislio sam, da nisam nešto pogriješio, da li je sa instrumentima sve u redu – rekao je Beš i dodao da su provjere potvrdile da je Volkswagen sistematski manipulisao softver u vozilima.

– Uopšte nam nije bio cilj da nekoga raskrinkamo. Bio je to mali istraživački rad, koji se razvio u nešto krupno. Poslije prvih izvještavanja medija o dizel skandalu bilo je gotovo sa normalnim studentskim i inženjerskim životom – rekao je Beš.

Beš je danas profesor-asistent i trenutno radi na istraživačkom projektu o izduvnim gasovima kamiona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA