Kako do dostupnih novčanih fondova Evropske unije? (VIDEO)

682

Povlačanje novca iz dostupnih fondova Evropske unije, olakšalo bi funkcionisanje mnogih opština i gradova u BiH. Ali, da bi se dobio novac za konkretan projekat, treba znati na koji način taj projekat definisati. Upravo o tome razgovarali su predstavnici lokalnih vlasti i Evropskog komiteta regija.

Radi se o tijelu koje ima savjetodavnu ulogu, a okuplja regionalne i lokalne predstavnike iz zemalje Evropske unije. Najvažnije je, tvrde, praktično znanje o pisanju projekata. Sigurni su da opštinama i gradovima u našoj zemlji mogu dati dobre savjete.

– U procesu približavanja BiH Evropskoj uniji, opštine i gradovi igraju ključnu ulogu zato što oko 70 odsto politike EU treba da bude implementirano na lokalnom i regionalnom nivou – rekao je Franc Šausberger, predsjedavajući Radne grupe za zapadni Balkan.

Posebno su važni IPA fondovi za opštine i gradove,poručili su predstavnici iz Vlade RS. Bez tih fondova, neće se moći pripremiti za proces pristupanja Evropskoj uniji.

– Cijenimo da IPA fondovi moraju biti u paketu sa mehanizmom koordinacije i njima ne može gospodariti jedna institucija. U ovom trenutku smo poprilično zarobljeni, brojne lokalne zajednice u RS su ušle u određene projekte pripremajući se za IPA projekte i iz nekih razloga došli smo u situaciju da ne možemo realizovati projekte – rekla nam je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS.

Postoji problem kadrovske osposobljenosti u pojedinim opštinama. U nadležnom ministarstvu se radi i na tome, organizovane su obuke i pokazani dobri primjeri korištenja sredstava iz IPA fondova. Ipak, već sada je dovoljno onih koji su spremni i čiji projekti čekaju.

– Prenošenje i sticanje iskustava, primjeri dobre prakse i korištenje nekih projekata koji su u drugim opštinama i gradovima u EU uspjeli, svakako su put kako bi prostor u finansiranju budžeta i projekata na taj način dostigli – dodaje Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS.

21. Sastanak radne grupe za Zapadni Balkan u Istočnom Sarajevu trajao je dva dana.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA