Kako da zaštitite telefon od hakovanja?

502

Ako mislite da je vaš mobilni telefon samo vaša privatna zona, varate se. Dosad se pokazalo da ne postoji uređaj koji nije moguće hakovati.

To je, piše “Bright Side”, moguće izvesti na više načina od kojih su većina prilično jednostavni. Instaliranjem neke od špijunskih aplikacija poput “Spy Phone App”, “Spyzie” i slično. Zatim priključivanjem na neprovjerene Wi-Fi mreže, najčešće javne u kafićima, restoranima, hotelima i aerodromima. SMS “phisingom” koji funkcioniše tako da vam stigne poruka s linkom. Klikom na link, instalira se zlonamjerni program koji hakerima čini dostupnim sadržaj vašeg smartfona. Punjenjem na nepoznatim mjestima putem USB-a se mogu prenijeti svi vaši podaci.

Ako je vaš telefon hakovan, to ćete prepoznati po sljedećim simptomima. Aparat se prazni mnogo brže nego inače. Iza ovoga može da stoji zaražena aplikacija koja se aktivirala. Mobilni se pregrijavca iako ne telefonirate niti ga previše koristite. Ovo je još jedan znak da u pozadini radi nešto što ne znate. Telefon se sam gasi i ponovo pokreće, bira brojeve ili aktivira aplikacije. Ne možete da ugasite telefon. Umjesto toga, pokreću se razne aplikacije, pojačava svjetlina ekrana i slično. Primjetili ste čudne zvukove i buku u pozadini prilikom telefoniranja. Na listi nedavnih poziva pojavili su se nepoznati brojevi.

Da biste se zaštitili, pridržavajte se sljedećih savjeta. Ukoliko ste primili poruku s linkom čiju punu adresu ne možete da vidite, ne otvarajte je. Ako punite mobilni na nepoznatom kompjuteru, zabranite mu pristup podacima. Isključite automatsko priključivanje na bepslatan Wi-Fi i odaberite ga ručno. Ne obavljajte online kupovinu ili novčane transakcije preko javnog Wi-Fija. I naravno, zaključajte svoj smartfon lozinkom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA