Junker: EU je za sada dovoljno 28 članica

662

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da Evropska unija poštuje ustavni i pravni poredak Španije, te da u Evropi nema mjesta za pukotine, nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost od Španije.

– Mi nismo za to da se dopusti da se Evropa razvija tako da sutra imamo 95 članica. Za sada je dovoljno 28 – rekao je Junker.

Grčka je, takođe danas izrazila zabrinutost zbog postupka Katalonije, navodeći da poštuje teritorijalni integritet Španije.

– Posebno smo zabrinuti zbog situacije u Španiji i ponavljam da Evropa može samo jedinstvena da napreduje, jednostrani postupci su neprihvatljivi – rekao je portparol grčke Vlade Dimitris Canakopulos.

Preuzimanje kontrole španskih vlasti nad Katalonijom danas je stupilo na snagu i premijer Marijano Rahoj postao je predsjednik tog regiona.

Regulative Madrida protiv Katalonije prate član 155 španskog Ustava prema kojem je Vladi dozvoljeno da reaguje protiv pobune na svojim teritorijama.

Član 155 aktiviran je sinoć nakon što je u katalonskom parlamentu održano glasanje u korist nezavisnosti tog regiona od Španije.

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA