Izbori u Austriji: Kurc odnio pobjedu

681

Narodna partija Austrije OVP Sebastijana Kurca pobijedila je na prijevremenim parlamentarnim izborima, pokazuju prvi rezultati sa birališta.

Kurc bi, na osnovu ishoda izbora mogao postati najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali sa 31 godinom i najmlađi šef neke vlade u svijetu. OVP je, prema 42,4 odsto prebrojanih glasova osvojio 30,2 odsto glasova, što je, u odnosu na prošle izbore 2013. rast za 6,3 odsto. Time je OVP, nakon dugo godina, ponovo dospjela na prvo mjesto političke scene Austrije.

Na drugoj poziciji je Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea koja je osvojila 26,8 odsto glasova. Tek treća je Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna, za koju je glasalo 26,3 odsto birača.

U parlament ulazi još Neos, koji je osvojio 5,3 odsto glasova, a očekuje se da će u poslaničkim klupama ostati i Zeleni (4,9 odsto). Takođe bi i Lista Pilc mogla ući u skupštinu (4,3 odsto).

Za sada su prebrojani glasovi prije svega u ruralnim dijelovima Austrije, tako da se još očekuju glasovi iz velikih gradova, koji mogu promijeniti redosljed, izuzev na samom vrhu. Uz to, potrebno je prebrojati i glasačke listiće predate putem pošte.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA