Hrvatskoj odbijeno poništenje arbitraže Ina-Mol

624

Hrvatski zahtjev za poništenje arbitražne odluke kojom je odbijena hrvatska tužba protiv mađarske kompanije “Mol”, odbio je švajcarski savezni sud.

Hrvatskoj je određeno i plaćanje sudskih troškova u ukupnoj vrijednosti od 450.000 švajcarskih franaka, pišu hrvatski mediji.

– Naš zahtjev, naša revizija, kako je oni zovu, za poništenje arbitražne odluke je odbijena. Moramo da platimo troškove sudu, protivničkoj strani i, nažalost, svi argumenti koje smo iznijeli su odbijeni – rekao je pravni stručnjak za arbitraže Miljenko Giunio.

Arbitražni sud u Ženevi odbacio je ranije hrvatsku tužbu protiv „Mola“, utvrdivši da nije dokazano da su ugovori između „Ine“ i „Mola“ iz 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti.

Zato je krajem prošle godine premijer Andrej Plenković najavio da Vlada kreće u postupak povratka naftne kompanije „Ine“ u hrvatsko vlasništvo, odnosno u otkup akcija „Ine“ od „Mola“, a početkom ove godine švajcarskom saveznom sudu podnijeta je tužba za poništenje arbitražne odluke.

Bivši hrvatski premijer i nekadašnji predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader bio je pravosnažno osuđen za primanje mita od predsjednika Uprave „Mola“ Žolta Hernadija, kao i za ratno profiterstvo u objedinjenom postupku „Ina-Mol“ i „Hipo banka“ na osam i po godina zatvora.

U slučaju „Ina-Mol“ Sanader je bio osuđen zbog primanja višemilionskog mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj „Ini“. Ustavni sud srušio je tu presudu i zatražio novo suđenje. Hrvatsko pravosuđe tereti Hernadija za podmićivanje Sanadera, ali je Mađarska odbila da ga izruči Hrvatskoj.

„Mol“ u vlasništvu ima 49,1 odsto akcija „Ine“, a Vlada Hrvatske 44,84 odsto i ima pravo da prva otkupi akcije.

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA