Hrana za bebe sadrži opasne hemikalije

668

Istraživanje neprofitne organizacije “The label Clean Project” pokazalo je da se u velikom broju prehrambenih proizvoda za malu djecu nalaze opasne hemikalije (arsen, olovo, kadmij i akrilamid).

Grupa američkih naučnika analizirala je 530 različitih grickalica, žitarica i napitaka kupljenih u posljednjih pet mjeseci, prenosi Independent.

Ustanovili su da od 65 odsto analiziranih proizvoda njih 65 odsto sadrži arsen, 58 odsto kadmij, 36 odsto olovo i 10 odsto akrilamid.

Otkriveno je i da 80 odsto adaptiranih mlijeka za dojenčad sadrži arsen, toksin koji Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) povezuje s nizom zdravstvenih problema, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma. Velike količine arsena otkrivene su i u proizvodima na bazi riže.

Arsen u rižu dospijeva za vrijeme njenog rasta zbog industrijskih otrova i pesticida u zemlji. Evropska unija je u januaru 2016. propisala najvišu dopuštenu količinu arsena kako bi smanjila izloženost djece tom teškom metalu. Dopušteno je do 0,1 miligrama arsena po kilogramu riže.

Najveći problem, kada je u pitanju arsen u riži jeste činjenica da brojni prehrambeni proizvodi za djecu i dojenčad sadrže rižino mlijeko kao zamjenu za kravlje mlijeko, a to je najosjetljivija populacija.

Podaci u stručnoj literaturi o prisutnosti arsena dokazuju da rižini vafli, rižine oblatne, rižini krekeri i rižini kolačići mogu sadržavati velike količine anorganskog arsena zbog čega mogu znatno povećati prehrambenu izloženost dojenčadi i male djece tom hemijskom spoju.

Istraživanje je pokazalo da moderna hrana za djecu sadrži 70 odsto više akrilamida od prženih krompirića, a ta se hemikalija povezuje s oštećenjima mozga i reproduktivnim problemima. Utvrdili su i da je 60 odsto proizvoda s oznakom “BPA free” bilo pozitivno na bisfenol A, industrijsku hemikaliju koja se koristi za izradu plastike, prenosi Hina.

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA