Grijanje kuće pomoću interneta?

534

Velike prostorije u kojima se čuvaju moćni kompjuterski serveri izuzetno su važne za svaki aspekt našeg digitalnog života, od društvenih mreža, medija, banaka i mnogo čega drugog. Ali, mogu li te ogromne baze podataka da služe još nečemu?

Švedska misli da mogu, piše Erin Biba za BBC, a toplina koju serveri stvaraju prilikom dok rade već grije kuće u Stokholmu.

Ako se prošetate prostorijom u kojoj se nalaze serveri primijetićete da je vazduh suv i hladan, a prašine nema na vidiku. Sve je puno kablova, a rad računara je prilično glasan.

To se zato jer se kompjuteri brzo ugriju tokom rada, a da bi se ohladili i normalno funkcionisali, potrebno je jako mnogo ventilatora. Samo pokušajte da zamislite toplotu koju generiše vaš računar kod kuće, uz to da je ovde u pitanju cijelo skladište znatno jačih računara koja su sva spojena i neprestano rade 24 sata dnevno.

Njihovo hlađenje vrši se uz pomoć hladne vode i mnogo ventilatora koji duvaju hladan vazduh u računare i topli vazduh izvan njih. Ta se toplota obično odbacuje, iako je riječ o iskoristivoj energiji.

“Stokholm Data Parks”, u saradnji sa gradskim vlastima i gradskom agencijom za grijanje “Fortum Verme”, počeo je sa iskorištavanjem te energije. To rade na sljedeći način: hladna voda preko cijevi ulazi u prostorije sa serverima gdje se koristi za stvaranje hladnog vazduha, koji se potom uduvava prema serverima kako bi ih ohladio. Voda, koja se zagrijala tokom procesa hlađenja servera, se nakon toga cijevima vraća u postrojenje “Fortuma” gdje se dalje distribuiše za grijanje domova.

Pritom Švedska nije jedina država koja je iskoristila tu ideju, već se to u manjoj mjeri već radi i u Finskoj, Francuskoj, SAD-u i Kanadi. Ali, Švedska želi da princip proširi na cijelu zemlju. Već sljedeće godine “Stokholm Data Parks” grijaće 2 500 domova, a dugoročni cilj im je da u 2035. na taj način osiguravaju 10 posto grijanja u cijelom gradu. Kako kažu iz projekta, 10 MW energije dovoljno je da grije 20 000 stanova, a tipični serverski centar Facebooka koristi oko 120 MW.

Najbolje od svega je što na ovaj način zarađuju i kompanije koje upravljaju centrima u kojima su serveri smješteni jer prodaju inače odbačenu energiju, a sa druge strane korisnici grijanja mogu da se nadaju znatno nižoj cijeni zbog dodatnog izvora energije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA