Gradske gužve i dalje realnost, vlasti ne nude rješenja (VIDEO)

799

U Banjaluci se svake godine registruje 2 000 novih automobila, a kada se desi saobraćajna nesreća ili dođe do nepredviđenih okolnosti u gradu se stvara pravi saobraćajni kolaps.

Građani su ogorčeni a gradske vlasti i ne nude neka rješenja.

Za samo jedan dan u Banjaluci su bila zatvorena tri mosta. Devet saobraćajnih nesreća i jedno krivično dijelo su doveli do potpunog zastoja.

Jedino je funkcionisao Venecija most što je građane dodatno razljutilo. Kažu da su u šoku jer to nije bilo tako samo juče. Nekoliko nepredviđenih okolnosti poručuju građani dovedu do nemogućnosti kretanja, a godinama se ništa ne mijenja.

Iz Gradske uprave poručuju da već imaju neke planove za poboljšavanje saobraćaja. U planu je proširenje ulice Ranka Šipke na tranzitu ali i neke druge ideje koje će smanjiti gužve.

– Da se završi proširenje lijevog skretanja na istoj raskrsnici, tako da bismo mogli proširenjem na toj raskrsnici smanjiti gužve i umanjiti saobraćajna opterećenja – rekao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

– Na prvu ruku ideja je staviti mirujući saobraćaj, odnosno parkiranje pod zemlju, uvođenje kružnih tokova tamo gdje je više pravaca u nivou – dodao je gradski arhitekt Ivan Rašković.

Problem je i što se broj registrovanih automobila iz godine u godinu povećava.

U Banjaluci je trenutno registrovano oko 80 000 automobila, ta brojka je duplo veća nego prethodnih godina.

Kada sagledaju sve poteškoće predstavnici Agencije za unapređenje saobraćaja ne vjeruju da se išta može promjeniti. Kažu da novca za to nema.

– Morali bismo redove zgrada rušiti i praviti poprečne veze u gradu Banjaluci između istočnog i zapadnog tranzita i uvođenje jednosmjernih ulica, ali u ovom momentu je realno da nemamo novčanih sredstava za to – kazao je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milenko Jaćimović.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja su rekli i da gužve izaivaju nervozu kod vozača pa je i broj saobraćajnih nesreća u porastu, zbog čega bi se i dodatno trebala da obrati pažnja na ovu problematiku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA