Gradske finansije stabilne: Suficit 3,3 miliona KM (VIDEO)

632

Izvještaj koji je dostavljen odbornicima na skupštinskom zasjedanju, dobio je zeleno svjetlo. Ipak, opozicija ističe da je na papiru prikazan suficit od 3,3 miliona, ali im ostaje nejasno zašto nije investiran u neke neophodne projekte.

– Da počenemo samo da pričamo o mostovima pa onda dalje o svim drugim stvarima. To je bilo nešto što zaista nije u redu i zašto za taj konsolidovani izvještaj nismo glasali ni ja, ni moje kolege iz opozicije. Imamo procentualnu realizaciju ove vrste rashoda za nefinasijsku imovinu. Radi se o svega 4,5 posto i smatramo da je to jedan pokazatelj da ova administracija ne ide u dobrom pravcu – rekla je Mirna Savić Banjac odbornik NDP – a u Skupštini grada.

Iz Demokratskog narodnog saveza poručuju da je izvještaj o izvrđenju budžeta realno prikazan. Sadašnja gradska administracija morala je da uđe u proces restrukturisanja dugova od preko 70 miliona. Uz sve to, ovoj gradskoj administraciji na teret doći i dug od 38 miliona koji ima gradska toplana.

– Imajući u vidu sve ove okolnosti, sigurno je da se ova administracija dobro bori. Mi podržavamo ove projekte, prije svega kada su u pitanju društveno – odgovorne kompanije, ali treba istaći i da je ova gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom uspjela da privuče značajan broj investitora, te će prihod u budžet biti vidlljiv tek krajem godine kada se oprihoduje – istakao je odbornik DNS – a u Skupštini grada Banjaluka Boran Bosančić.

Godišnja zaduženost grada Banjaluka svedena je sa gornjeg praga od 18 odsto na 11 do 12 odsto. To je dobra vijest i odličan pokazatelj da grad izvršava svoje kreditne obaveze, ističe prvi čovjek grada Banjaluka.

– U prvih šest mjeseci izvedena je vrlo važna operacija restrukturisanja duga, tako da je naša godišnja zaduženost na taj način svedena sa nekih 18 posto, što je bio gornji plafon koji je dozovoljen po zakonu, na nekih 11 do 12 odsto. U narednim godinama to će nam omogućiti više svježeg vazduha , ali isto tako, do kraja ove godine moramo završiti refinansiranje stare Toplane – kazao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Izvještaj o poslovanju Radničkog univeriteta u Banjaluci za 2016. godinu nije usvojen. Podsjećamo, u prvom dijelu skupštinskog zasjedanja, koje je održano 27. septebra, imenovani su načelnici gradskih odjeljenja i službi, kao i Savjet za izradu urbanističkog plana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA