Festival omladinskih pozorišta otvorio vrata (VIDEO)

719

Predstava “Priče iz Aleje kestena” banjalučkog Pozorišta mladih “DIS” otvorila je ovogodišnji Festival omladinskih pozorišta. Riječ je o komadu koji je rađen po motivima iz bajke “Djevojčica sa šibicama”, Hansa Kristijana Andersena.

– Ovo je priča koju je naša mlada ekipa smjestila u prostor današnje Banjaluke. Neke stvari se nisu promijenile iz onih Andersenovih dana. Neke stvari su malo drugačije, ali vidjećemo jednu dramu koja je iskrena – pojasnio nam je Novica Bogdanović, direktor “DIS” pozorišta mladih, Banjaluka.

Kostajničani će u narednih pet dana imati priliku da pogledaju još pet amaterskih pozorišnih komada. Od velikog je značaja da se ovakvi i slični događaji organizuju u manjim lokalnim zajednicama, u kojima građani nemaju često priliku da posjećuje pozoriše, smatraju organizatori.

– Šest dana Kostajnica će živjeti pozorišnu čaroliju i odgledati šest najboljih predstava omladinskih pozorišta RS – rekla nam je Svetlana Đurđević, direktor Narodne biblioteke “Nevenka Stanisavljević”, Kostajnica.

Podrška je stigla i iz resornog ministarstva. Dane Malešević smatra da je neophodno ulagati u amaterizam, jer među mladima se često kriju veliki talenti, koji se na ovakvih festivalima lako mogu prepoznati.

– Kroz bavljene amaterizmom iznikli su mnogi poznati glumci. Nadam se da će i ovaj festival nekome biti vjetar u leđa – rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Festival će biti zatvoren u subotu, 14. oktobra, kada će najboljima biti dodijeljene nagrade. Ovo je 17. godina kako se u Srpskoj održava ovaj festival, a svake godine domaćin je druga opština ili grad.

Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA