El Pais: Katalonski separatisti spremaju kosovski recept

599

Madridski dnevnik El Pais, koji je protiv otcjepljenja Katalonije od Španije, tvrdi da regionalna vlada u Barseloni i njeni secesionistički saveznici spremaju kosovski recept za proglašenje nezavisnosti.

Prema istim navodima, cilj te strategije jeste da se iznudi međunarodno posredovanje i pripremi kosovski put kao posljednje sredstvo.

– Savjetnici katalonske vlade spremaju jednostrano otcjepljenje utemeljeno na navodnom kršenju ljudskih prava – navodi El Pais.

“Španija ugnjetava Kataloniju”

Novinari istog dnevnika objašnjavajuj da je strategija katalonskih secesionista da se dobije na vremenu.

– Njihova želja je da se stvori slika Španije kao autoritarne i nedemokratske države na temelju odluka sudstva i policije da se snagom sile suprotstavi ilegalnom referendumu o nezavisnosti od 1. oktobra, što separatisti navode kao dokaz da Španska država ugnjetava Kataloniju.

Rasprava u Strazburu

Pristalice nezavisnosti Katalonije su u međuvremenu uspjele da izdejstvuju raspravu u Savjetu Evrope u Strazburu o policijskom nasilnom sprječavanju referenduma u Kataloniji. Stručnjak Visokog komesarijata za ljudska prava UN Alfred de Zajas je napisao da se “u Kataloniji već može primjeniti teorija terapeutskog samopredjeljenja” i da se “presedan Kosova može primijeniti na sukob u Kataloniji”.

List dodaje da je Kosovo jednostrano poglasilo nezavisnost 2008. godine, a Srbija to nije priznala, isto kao ni pet država Evropske unije, uključujući Španiju.

– Propaganda zagovornika nezavisnosti Katalonije zaobilazi činjenicu da je do otcjepljenja Kosova došlo poslije deset godina ratnog sukoba između albanskih secesionističkih snaga i srpske vlade, što je konačno dovelo od intervencije NATO. Posljedice toga su hiljade žrtava i pola miliona izbjeglica – zaključuje El Pais.

Osvrćući se na rok, koji sutra ističe, a koji je centralna vlada u Madridu dala regionalnim vlastima u Barseloni da razjasne da li jednostrano proglašavaju ili ne nezavisnost, list Vangvardija u redakcijskom uvodniku upozorava da su i poslovni krugovi i banke u Kataloniji protiv otcjepljenja:

– To sebi ne možemo dozvoliti jer je za većinu Katalonaca zajedništvo najcjenjenija baština, koja je sad narušena.

Većina zvaničnika u glavnoj stranci vladajuće koalicije, Demokratske partije Katalonije, mahom daju do znanja da žele da ostave na snazi odluku premijera Karlesa Pućdmona da se proglašenje nezavisnosti “ne primjenjuje do daljnjeg”.

Oni podvlače spremnost da se s centralnom vlašću Španije pregovara jedino o načinu kako doći do nezavisnosti, što vlada u Madridu smatra neprihvatljivim rušenjem cjelovitosti države i gaženjem ustava, te najavljuje primjenu člana 155. španskog ustava kojim može biti ukinuta autonomija Katalonije.

Vijenac na spomenik Kompanjisu

U vrlo vidljivom nastojanju da se nastavi s tvrdnjom da se postupci centralne vlade u Madridu mogu dovesti u vezu s frankističkom diktaturom poslije građanskog rata u Španiji i pravim pogromima pristalica republike u Kataloniji, cjelokupna katalonska vlada je danas položila vijenac na spomenik predsjedniku regionalne vlade Katalonije Ljuisu Kompanjisu koga su frankističke snage streljale 1940. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA