Dvoličnost EK: Katalonija i Kosmet nisu uporedivi!

572

Evropska komisija, koja je referendum u Kataloniji proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije “nisu uporedivi”.

Navedeno je da je tako jer je “Španija država članica” Evropske unije.

– Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je bila pozicija usvojena od različitih UN deklaracija i različitih UN rezolucija i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima – izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas, ali nije objasnio o kojim deklaracijama i rezolucijama UN se radi, niti u čemu su “specifičnosti” koje je spomenuo.

Evropska komisija u svojoj današnjoj deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji “nije bilo legalno”.

– Za EK ovo je unutrašnje pitanje Španije, koje se mora rješavati u skladu sa ustavnim zakonima Španije. Mi ponavljamo poziciju koju su imale i ova i prethodna Evropska komisija, a to je da bi, u slučaju da je ovaj referendum organizovan u skladu sa španskim ustavom, to značilo da bi se teritorija, koja odlazi, našla van EU – rekao je Shinas nastojeći da obrazloži poziciju Evropske komisije.

Mimo tog, čisto zakonskog, aspekta u ovom slučaju, Evropska komisija poručuje i da je sada vrijeme za ”jedinstvo i stabilnost, a ne za podjele i fragmentaciju”.

– Pozivamo sve relevantne igrače da se brzo prebace od konfrontacije na dijalog. Nasilje nikada ne može da bude instrument u politici. Vjerujemo vođstvu premijera Marijana Rahoja da će riješiti ovaj komplikovani proces u punom poštovanju španskog ustava i fundamentalnih prava građana – zaključuju u Evropskoj komisji.

U sjedištu Evropske komisije u Briselu navode da su tokom vikenda zaposleni u kancelarijama predsjednika Komisije Žan Kloda Junkera i premijera Španije Marijana Rahoja bile u stalnom kontaktu, kao i da će se danas Junker i Rahoj lično čuti telefonom povodom dešavanja u Španiji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA