Domovi zdravlja (ne)će na trezorsko poslovanje?

843

Vladin pilot projekat prelaska domova zdravlja na trezorsko poslovanje mnogima se nije dopao. Od njih deset samo dva su za ovaj korak. Svi ostali se očigleno opiru, a i ministar Dragan Bogdanić je svestan toga.

Zamislio on je da testira pet opština sa dobrim i pet sa lošim finansijskim stanjem u zdravstvu, ali su u igri ostali samo Prnjavor i Čelinac.

Oni finansijski dobro stoje i nemaju dugove pa će sa početkom naredne godine poslovati preko trezora opštine.

– Mi smo se dogovorili na kraju da zbog raznoraznih otpora to uradimo sa dva doma zdravlja to su Čelinac i Prnjavor i da nakon toga imamo rezultate koji će pokazati jesu li prijedlozi ministra finansija i mene adekvatni ili ih treba mijenjati – rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Da su ministri u pravu od početka je vjerovao načelnik Prnjavora Darko Tomaš koji je trezorski sistem zagovara još dok je bio direktor Fonda zdravstvenog osiguranja. Raduje se što će biti prvi pa pojašnjava da je već počeo rješavanje viška zaposlenih.

Tomaš kaže da ugovor sa Fondom nije dovoljan da pokrije troškove pa će pare koje nedostaju namjeriti iz opštinskog budžeta.

– Dom zdravlja u Prnjavoru ima određena sredstva od opštine i mi ćemo nastojati da se ona povećaju sljedeće godine. Većina onih koji su imali ugovore na određeno vrijeme oni nisu produženi i svakako da ima značajno manji broj ljudi nego što je bio -rekao je Tomaš.

Ostali sa spiska i dio naredne godine provešće u analizama, kažu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite. Načelnik Modriče od početka je bio protiv, jer zbog naslijeđenih dugova Dom zdravlja ne može normalno da funkcioniše. Zato, kaže, treba naći drugo rješenje.

– Ne može funkcionisati u pravom smislu te riječi male su šanse ako se ne uvedu neke druge stvari. Mi već na godišnjem nivou damo oko 180 000 maraka grant sredstava. To naše i ovo što prebacimo ne može podmiriti ovaj dio troškova – izjavio je Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Zamisao je da Fond zdravstva pare prebacuje direktno na trezor opštine, koje će morati da namiri sve što nedostaje za rad Domova zdravlja. To je uslov iz aranžmana MMF-a, a rok za njegovu realizaicju istekao je još u martu ove godine. Ipak sasvim je izvjesno je da taj uslov neće biti ispunjen ni sljedeće godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA