Dokumentarac “Scream for me Sarajevo” pobjednik festivala u Bjelovaru

608

Dokumentarni film reditelja Tarika Hodžića “Scream for me Sarajevo” pobjednik je 12. DOKUArt-a, međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Bjelovaru, sa najboljim ocjenama publike u istoriji festivala. Dokumentarac je o koncertu engleskog pjevača Brucea Dickinsona u  Sarajevu.

Film prati događaje u vezi sa nastupom Brucea Dickinsona, frontmena grupe “Iron Maiden”. Svoju je premijeru imao na 22. Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija takmičarskog programa dokumentarnog filma, Nagradu za ljudska prava i Nagradu publike za najbolji dokumentarni film.

Međunarodni festival dokumentarnog filma 12. DOKUArt prikazao je od 30. septembra do 6. oktobra u bjelovarskom Kulturnom i multimedijskom centru sedam dokumentarnih filmova po izboru  Rade Šešić.

U sedam festivalskih dana bjelovarska je publika mogla pogledati ostvarenja iz Holandije, Njemačke, Italije, Rusije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a zajednički im je podsticaj na razmišljanje o razlikama među kulturama.

– Ovogodišnjim izborom htjeli smo podstaći razmišljanje o drugim kulturama i načinu života izvan Evropske unije, o ljudima koji dolaze u Evropu. Evropa danas nije ona ista Evropa koja će biti za deset godina. Zahvaljujući autorima, uspjeli smo se barem nakratko staviti u kožu drugog čovjeka, u situacije u kojima se vjerovatno nikada nećemo naći, te preispitati sami sebe i vlastite stavove – rekla je Šešić.

Izrazila je posebno zadovoljstvo odazivom autora “koji u Bjelovar rado dolaze, jer prepoznaju bliskost i neposredan kontakt s publikom”, javila je Hina.

Festival organizuje Udruženje za promovisanje kulture DOKUart, a održava se uz pokroviteljstvo Grada Bjelovara, podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, te podršku Hrvatskog filmskog saveza.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA