Dan mentalnog zdravlja obilježen i u Srpskoj (VIDEO)

819

Stresa ali i drugih problema je sve više, pa stručnjaci poručuju da je mentalno zdravlje stanovništva širom svijeta u veoma osjetljivoj fazi. Povratak u društvo kroz razne aktivnosti i radionice najpotrebniji je ljudima kojima imaju određene probleme.

Upravo to nude dnevni centar Udruženja „Zajedno“ u Banjaluci ali i akcije koje proteklih mjeseci organizuje Udruženje Melem u selu Baraći kod Mrkonjić Grada.

Kako kažu, oko 40 000 građana Republike Srpske se godišnje obrati nekoj od ustanova za mentalno zdravlje.

– Udruženje je meni puno pomoglo kroz taj radioničarski rad koji mi imamo. Nije da mi samo sjedimo i pijemo kafe. Imamo psihološke kolektivne i pojedinačne radionice, kreativne radionice gdje radimo predmete od upotrebne vrijednosti i nakit. Zatim muzičke radionice, mi imamo i hor. Literarne radionice, sportske radionice, čak imamo i svoju radio emisiju – pojasnio nam je Darko Višić, korisnik usluga dnevnoc centra Udruženja “Zajedno”.

– Želim da kažem da su za tri mjeseca napredovali bolje nego za sve ostalo što su godinama radili. Tim ljudima se mora dati da rade nešto, da se osjećaju društveno korisno i da osjete da mogu da zarade taj novac – dodao je Saša Tošić, predsjednik Udruženja “Melem”.

Obilježavanju, 10. oktobra Dana mentalnog zdravlja, pridružili se i Minstarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske. A najviše pažnje se posvetilo značaju prevencije i okupacione terapije.

– Ljude treba na vrijeme učiti nekim vještinama koje smo kao ljudska vrsta izgubili. Vremenom smo sve manje sposobni za neku komunkaciju, dakle nedostaje nam tih socijalnih vještina, koej se daju naučiti. Mislim da Centri za mentalno zdravlje mogu biti podrška ne smao oboljelim osobama, nego bismo trebali da radimo i sa zajednicom – izjavio je Predrag Petrović, Centar za mentalno zdravlje Srebrenica.

– Po preporukama svjetske zdravstvene organizacije zdravtsveni sistem je odgovoran samo u nekom procentu od 15 posto, znači onih 85 odsto za ukupno zdravlje utiče i sredina u kojoj živimo, odnosi koji postoje u cijelom društvu – tvrdi Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Ovogodišnje obilježavanje 10. oktobra zdravlja posvećeno je mentalnom zdravlju na radnom mjestu. Kontrola stresa i podsticanje pozitivnog radnog okruženja, su u centru pažnje mnogobrojnih aktivnosti.

Jelena Milovanović Soldan

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA