Opet nema dogovora o akcizama?

508

Članovi Upravnog odbora (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nisu danas postigli dogovor u vezi sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru.

Predsjedavajući Upravnog odbora UIO BiH i ministar finansija i trezora, Vjekoslav Bevandaj je rekao, nakon petosatne sjednice, da je izjašnjavanje odgođeno za srijedu.

– Od predstavnika Upravnog odbora UIO iz Federacije smo dobilii intervencije na tekst zakona i dali smo vrijeme entitetskim vlastima da se usaglase i da se u srijedu izjasnimo. Trenutno nije bilo saglasnosti između predstavnika entitetskih vlasti u UO UIO – rekao je Bevanda, ali nije želio da govori o kojim intervencijama je riječ.

Bevanda je uoči sjednice rekao da očekuje da ovaj zakon konačno bude usvojen u PS BiH.

I predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izrazio je ranije nadu da će snaga stručnih argumenata i benefita koje će dobiti BiH, ovaj put biti jača od partikulranih interesa kada je u pitanju set zakona o akcizama koje predviđaju povećanje akciza na naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Na današnjoj sjednici razmatran je i prednacrt zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji je upućen iz UIO te je zaključeno da se u izradu ovog zakonskog rješenja uključe eksperti iz UO i resornih ministarstava prije finalizacije ovog dokumenta i upućivanja u dalju proceduru.

UIO primio je k znanju informaciju o stanju i aktivnostima Uprave za prvih šest mjeseci ove godine gdje je utvrđen rast prihoda od indirektnih poreza, a ovaj pozitivan trend nastavljen je i u izvještajnom periodu za devet mjeseci.

Razmatran je i program rada Uprave i Upravnog odbora za 2018. godine te budžetski zahtjev za iduću godinu u iznosu 91,2 miliona KM koji će biti dopunjeni za iduću sjednicu prije izjašnjavanja i upućivanja Savjetu ministara BiH u dalju proceduru.

Na današnjoj sjednici nisu razmatrane tačke dnevnog reda koje se odnose na utvrđivanje privremenog koeficijenta za raspodjelu prihoda i poravnanja među entitetima za prethodna razdoblja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA