Cvijanović: RS i Svjetska banka imaju dobru saradnju

700

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je saradnja institucija RS i Svjetske banke dobra i konstruktivna, ali je nezadovoljna sporim procesom ratifikacije sporazuma sa Svjetskom bankom u institucijama na bh. nivou.

Cvijanovićeva je, u okviru službene posjete Vašingtonu, u odvojenim susretima razgovarala sa izvršnim direktorom u Svjetskoj banci Frankom Himskerkom, direktorom Svjetske banke za zapadni Balkan Lindom van Gelder i potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Sirilom Milerom.

Tokom sastanaka, koji su održani u okviru redovne godišnje skupštine Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sagovornici su izrazili zadovoljstvo saradnjom i kvalitetom projekata koje ta međunarodna finansijska institucija provodi u Republici Srpskoj.

– Bilo je riječi o šest projekata koje Republika Srpska uspješno realizuje u partnerstvu sa Svjetskom bankom, čija je vrijednost oko 200 miliona KM – saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da je bilo riječi i o saradnji u narednom periodu koja će, između ostalog, obuhvatiti aktivnosti u oblastima reforme tržišta rada i podrške zapošljavanju, jačanja zdravstvenog i bankarskog sektora i restrukturisanja javnih preduzeća.

– Zajednički je ocijenjeno da je potrebno obezbijediti institucionalnu efikasnost na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se kreirao adekvatan okvir za uspješnu realizaciju razvojnih projekata dogovorenih sa Svjetskom bankom – dodaje se u saopštenju.

Protokolom posjete Vašingtonu predviđeno je da se predsjednica Vlade Srpske danas u kasnim popodnevnim časovima sastane i sa predstavnicima MMF-a.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA