Čubrilović udaljio opoziciju iz Skupštine!

851

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je večeras u Banjaluci da je poslanicima opozicije izrekao mjere udaljenja predviđene Poslovnikom o radu jer su fizički blokirali parlament i time narušili moralni integritet poslanika koji žele da rade.

Čubrilović je rekao da je mjere izrekao poslanicima opozicije, izuzev potpredsjedniku Narodne skupštine Sonji Karadžić Jovičević iz SDS-a i Zorana Pologoša iz PDP-a, koji nisu ometali rad parlamenta.

– Mjere su izrečene prema Poslovniku o radu. Nastavićemo rad parlamenta (u velikoj sali) kada se stvore uslovi – rekao je Čubrilović, ne odgovorajući na pitanje da li bi 22. sjednica parlamenta mogla biti održana u maloj skupštinskoj sali.

Vezana vijest:

Opozicija zviždaljkama prekinula rad Skupštine

On je pozvao poslanike koji ometaju rad Narodne skupštine da napuste veliku salu, jer je parlament jako važna institucija, važnija i od opozicije i od stranaka na vlasti.

– Cilj je da radimo, a ne da ometamo rad parlamenta – poručio je Čubrilović.

Na pitanje da li će poslanici koji ometaju rad parlamenta biti fizički udaljeni, Čubrilović je izrazio nadu da će oni imati razumijevanja da se nastavi nesmetan rad parlamenta.

On je dodao da poslanici prema kojima su izrečene mjere imaju pravo na žalbu i prigovor, te naveo da nije odlučeno da li će parlament raditi duže od 20 časova.

Opozicija: Ne dozvoliti vladajućoj većini da urušava Skupštinu

Cavic Borenovic Govedarica

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica izjavio je večeras u Banjaluci da opozicija neće dozvoliti da vladajuća većina urušava najvišu zakonodavnu instituciju u Srpskoj i kršenje Ustava, zakona i skupštinskog Poslovnika o radu.

– Prevarili su nas, jer nismo dobili odgovore na poslanička pitanja i nema ko da obrazloži revizorske izvještaje, iako su govorili da će glavni revizor to da uradi. Vladajuća većina uporno krši sve norme, Ustav i zakone i ne znam šta je više potrebno da uradimo u Skupštini da bi ih natjerali da popštuju ono što je predviđeno – rekao je novinarima Govedarica u holu Narodne skupštine.

On je naveo da je opozicija spremna da istraje u borbi za poštovanje Ustava i zakona.

Govedarica smatra da je opozicija trebalo da se još 2014. godine adekvatno suprotstavi vladajućoj većini u Srpskoj.

– Da smo ovo što sada radimo uradili 2014. godine vladajuća većina ne bi bila bahata kao sada. Uvjeren sam da bi bio poštivan Ustav i ne bi imali preletače u Narodnoj skupštini – rekao je Govedarica.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skuštini Republike Srpske Branislav Borenović tvrdi da opozicija nije blokirala Skupštinu, nego da je zaustavila nelegalan i jednostran rad.

– Iako smo danas bili konstruktivni i dali tri prijedloga za dopunu dnevnog reda, to nije bilo dovoljno vladajućoj većini koja sve radi u suprotnosti sa Ustavom – kaže Borenović.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić tvrdi da je opozicija prinuđena da spriječi vladajuću većinu da donosi odluke koje su mimo Ustava, zakona i Poslovnika o radu.

– Nemamo namjeru da blokiramo institucije, nego one koji ih koriste za nezakonitosti. Onog trenutka kada budu poštivani Ustav, zakoni i skupštinski Poslovnik o radu nastavićemo sa radom – rekao je Čavić.

On je naveo da je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrekao opoziciji mjere udaljenja u skladu sa Poslovnikom o radu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA