Čović kontra Rezolucije: BiH ide u NATO!

772
Dragan Čović

Dragan Čović, iako poznat kao blizak politički partner predsjednika Srpske Milorada Dodika, potpuno je izignorisao stav Srpske i nedavno u Skupštini donesenu Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS!

Naime, samo nekoliko dana pošto je Narodna skupština RS usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović iz Brisela udara kontru i poručuje: “Mi smo danas spremni kazati da želimo što prije aktivirati Akcijski plan”. Odnosno, istakao je spremnost da na put ka NATO paktu.

Čović je nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu izrazio nadu da se Bosna i Hercegovina pokazala, kako je rekao, pravim partnerom u pogledu projekata i saradnje sa Alijansom i da bi do kraja godine trebali aktivirati MAP.

– Naš pregled obrane i revidiran Akcijski plan koji ćemo vrlo brzo dostaviti pokazaće naše praktično opredjeljenje da smo spremni poslati poruku svim članicama NATO-a da prema BiH trebaju imati vrlo jasnu poziciju kada je u pitanju aktiviranje MAP-a – kazao je Čović na konferenciji za medije.

Naglasio je da BiH ispunjava obaveze vezano za Talinske uslove, dodajući da taj proces ide sporo ali i kako domaće vlasti uveliko prave iskorak.

ivanic(30)

U Briselu postoji zahtjev za aktiviranje MAP-a koji je potpisao gospodin Radmanović, on se ne može povući nazad.

Mladen Ivanić

– Nastojimo što prije ispuniti obaveze koje smo preuzeli i vjerujemo da će to biti dovoljno motivirajuće kada je u pitanju aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP). Mi smo dio mirovnih misija NATO-a širom svijeta i tu želimo da se pokažemo kao partner. Računajte s nama i mi i dalje ostajemo predani reformama. Mi smo danas spremni kazati da želimo što prije aktivirati Akcijski plan – kazao je Čović koji se, ignorišući stavove svog političkog partnera Milorada Dodika, ni jednom nije osvrnuo na odluke koje dolaze iz RS.

Pored toga, Čović je juče održao telefonsku sjednicu sa ostalim članovima Predsjedništva BiH i dogovorio da BiH ministru spoljnih poslova i ministru odbrane daje zadatak da intenzivno kontaktira svh 29 članica Alijanse na svojim nivoima.

To bi značilo da je Rezolucija koju je donijela Narodna skupština RS propala i prije nego što je ugledala svjetlo dana.

Sudeći prema riječima Čovića čak i predstavnici RS u institucijama BiH su se oglušili o odluku NSRS, a nedavno je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao da je za njega Rezolucija o vojnoj neutralnosti besmislena i da može proizvesti kontraefekat, jer ono što je već započeto na putu ka NATO-u se ne može zaustaiti tek tako.

– Ono čega se bojim je da bi ovakva Rezolucija mogla proizvesti kontraefekat. U Briselu postoji zahtjev za aktiviranje MAP-a koji je potpisao gospodin Radmanović, on se ne može povući nazad – poručio je Ivanić.

A upravo povodom tog potpisa za aktiviranje MAP-a Čović najavljuje diplomatsku ofanzivu uz pomoć kolega iz Predsjedništva, ambasadora i ministra spoljnih poslova. Na Rezoluciju iz Republike Srpske trenutno se niko ne osvrće.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA