BORS: Ukinuti status borca svjedocima na suđenju Oriću!

1674

Odbor porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) pokrenuo je inicijativu da se srpskim svjedocima, koji su mijenjali iskaz i davali lažne izjave na suđenju Naseru Oriću ukine status kategorisanog borca, kao i sva primanja koja imaju po tom osnovu, saopštio je predsjednik ovog odbora Zoran Vidić.

– Tražićemo od naših nadležnih ministarstava da se takvim licima ili ljudima koji su iz kategorije porodica poginulih ukine status kategorisanog borca i da više nisu članovi BORS – rekao je Vidić u Banjaluci nakon sjednice ovog odbora.

Vidić je naveo da će Odbor predložiti Predsjedništvu BORS da osudi sramnu oslobađajuću presudu za muslimanskog ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića.

On je dodao da je Odbor nezadovoljan dodjelom posthumnih odlikovanja za porodice poginulih boraca u Republici Srpskoj. Vidić je podsjetio da je na inicijativu Odbora na Vidovdan posthumno odlikovano 215 boraca, a za šta je uredno predata dokumentacija i spiskovi.

– Povodom Dana nestalih Republike Srpske, 15. septembra, na prijedlog Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila posthumno je odlikovano, takođe, 215 boraca i to u onim opštinama u kojima takva organizacija ne postoji – kaže Vidić.

On tvrdi da su poginuli borci posthumno odlikovani “duplo”, navodeći za primjer Brod gdje su 43 borca posthumno odlikovana na prijedlog Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, a od kojih su 34 već posthumno odlikovana.

– Moj otac se po drugi put odlikuje i to je lakrdija, dok u mnogim drugim opštinama Republike Srpske imamo još veliki broj neodlikovanih boraca Vojske Republike Srpske VRS – naveo je Vidić.

Vidić je zaključio da će se Odbor ovim povodom obratiti predsjedniku Republike Srpske i nadležnim ministarstvima da se greška ispravi, te da se odlikuju istinski borci koji poginuli na prvim borbenim linijama.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je do sada u Srpskoj, realizacijom Programa stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija, stambeno zbrinuto ukuno 8 236 lica, dok je ostalo još da se zbrine 27 porodica stambenih objektima koji uskoro treba da budu završeni.

– Postoji određeni broj porodica koje se nisu iz određenih razloga prijavile za Program stambenog zbrinjavanja i dogovoreno je da će to pitanje biti riješeno donošenjem uredbe – dodao je Milunović, koji je prisustvovao sjednici Odbora.

Milunović je zaključio da se Program zapošljavanja djece poginulih boraca u Srpskoj sprovodi svake godine i izdvajaju određena sredstva, te da da su po tom pitanju postignuti zavidni rezultati.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA