Banjaluka: Za prekomjerne decibele kazna i do 10 000 KM

687

Prekomjerna buka iz banjalučkih kafića uskoro bi mogla oštro da se sankcioniše. Vlasnici bi mogli da ostanu i bez 10 000 KM!

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić predložio je gradskom parlamentu da donese odluku kojom bi se precizno definisao dozvoljeni opseg buke iz ugostiteljskih objekata i koncerata na otvorenom kako bi se uveo red u ovu oblast.

Prema odluci, koja će se pred odbornicima naći na sjednici zakazanoj za 30. oktobar, predložene su rigorozne kazne, za sve koje budu kršili novi gradski propis, kojim je precizno definisan opseg buke i propisana jasna pravila za ugostitelje i organizatore javnih skupova.

Odluka se odnosi na organizatore svih javnih manifestacija, kao i na ugostiteljske objekte.

Po odluci, najveća dozvoljena buka u blizini izvora zvuka može biti u opsegu od 40 do 60 decibela.

Istovremeno, odlukom je propisano da organizator manifestacije mora osigurati mjerenje buke, ali i ugraditi ograničivače nivoa buke.

Svi koji prekrše neke od odredaba odluke, suočiće se sa kaznama od 1 000 do 10 000 KM.

– Imajući u vidu brojne pritužbe građana na remećenje mira na javnim manifestacijama i izvođenju muzike uživo, ali i nemogućnosti vršenja komunalno – inspekcijskog nadzora komunalne policije i ekološke inspekcije, grad je obavezan da uredi ovu problematiku, zbog čega je Skupštini i predložena ova odluka – rekao je Radojičić, saopšteno je iz Gradske uprave.

U obrazloženju odluke navedeno je da su gradskim vlastima do sada praktično bile “vezane ruke” i da nisu mogli reagovati na prekomjernu buku, jer u Republici Srpskoj ne postoji podzakonski akt, koji reguliše ovu oblast.

Zakonom o zaštiti životne sredine propisano je da se zaštita od buke uređuje posebnim propisom, ali tim aktom nije propisana nadležnost Ministarstva zdravlja za donošenje posebnog propisa, kojim se reguliše ova oblast niti je navedeno koji organ je nadležan da to uradi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA