Banjaluka: Magija pečenog kestena (VIDEO)

827

Da suša i visoke temperature, koje smo imali proteklog ljeta nisu uticale na plodove kestena, najbolje znaju Banjalučani. I ove godine, u jesenjim večerima uživaju u mirisu pečenog kestena.

Već 22 godine prodajom ove poslastice bavi se i Goran Golić. Kaže da ovim putem može zaraditi za život, a sve to zahvaljujući malim tajnama u ovom poslu.

– Tajna je u vremenu. U vremenu u kojem se peče. Pet minuta je idealno, znaši šest minuta je previše, a četiri minute su premalo – otkrio je tajnu Goran Golić, prodavac kestena.

Ova sezona za prodavce kestena dobro je počela. Kažu da su plodove vrhunskog kvaliteta prepoznale i mušterije, kojih je ove godine više u odnosu na prethodnu.

– Za sad je dobro. Mušterija ima, vole kesten. Ja sam ovdje u Boriku već deseta godina, i tu sam se već nekako srodio sa njima. U odnosu na prethodne, mislim da je bolje ove godine, bar je počelo bolje – smatra Edin Safaragić, prodavac kestena.

– Samo je stvar u kvalitetu, i u higijeni. U kvalitetu da se dobro isprži, da ne ostaje sirov da se drži oprema uredno. U principu pečemo svi na isti način, sad, neko zna bolje,neko slabije, sve je stvar kvaliteta – kaže Džene Tančica, prodavac kestena.

Da je mirisu pečenog kestena teško odoljeti, najbolje znaju ljubitelji ove poslastice. Starijima vraća neke davne uspomene, a onim malo mlađima stvara nove priče.

Ljubitelji ove jesenje poslastice najčešće kupuju 100 ili 200 grama kestena, koliko im je kažu, dovoljno da uživaju tokom jesenje šetnje. Za kilogram ovih plodova potrebno je izdvojiti 15 maraka.

Pored toga što je ukusan, kesten je dobar i za zdravlje. Iako ove plodove možete koristiti na razne načine i u raznim receptima, naši sugrađani kažu da je najbolji pečeni kesten. Ne samo zbog mirisa, nego i da vas zagrije u hladnim večerima.

Marijana Bogdanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA