Banjalučki bombaš i dalje opasan za okolinu?

1062

Tim vještaka Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac zatražio je od banjalučkog Osnovnog suda da se Željko Stevanović (52) iz Banjaluke, osuđen zbog bombaškog napada i ubistva, liječi još najmanje godinu dana na akutnom odjeljenju ove ustanove.

Detaljan izvještaj vještaka dostavljen je nedavno u Osnovni sud u Banjaluci, u čijoj nadležnosti se nalazi slučaj liječenja bombaša ubice vozača “Autoprevoza” Bore Topića (55), koji je tokom suđenja proglašen neuračunljivom osobom i opasnom za okolinu.

Suština medicinskog nalaza, koji je dostavljen sudu, jeste da je Željko Stevanović i dalje opasan za okolinu.

Izvor blizak pravosuđu otkriva da se u dokumentaciji podsjeća kako je Stevanović, i pored teške dijagnoze, u aprilu ove godine pušten kući na “terapijski vikend”.

– Stevanović je u aprilu u pratnji sestre otišao na terapijski vikend u Banjaluku, a povodom godišnjice smrti njegove majke – objasnio je izvor blizak pravosuđu.

Nova rješenja svake godine

E2zk9kqTURBXy82MzgwZTZiNjM0Mzg1NmNjNzFiOGQ4YmU3N2E3NDI2My5qcGVnkZQCzQSwAMKBoTEC

U skladu sa detaljnom medicinskom dokumentacijom o teškom psihičkom stanju u kojem se nalazi Stevanović, Osnovni sud Banjaluka bi u što skorijem periodu trebao doneti odluku o produženju prisilnog liječenja osuđenog bombaša u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Posljednje rješenje datira iz januara ove godine, što je ujedno bilo četvrto po redu rješenje banjalučkog suda od izvršenja zločina kojim je liječenje ubici u psihijatrijskoj klinici produženo za godinu dana.

Izvor blizak pravosuđu RS objasnio je da se, prema Zakonu o krivičnom postupku RS, nakon utvrđivanja krivice psihijatrijskog bolesnika sprovodi i vanparnični – građanski postupak pred nadležnim osnovnim sudom.

– U ovom postupku razmatra se nalaz psihijatra i utvrđuje vrijeme koje će osuđeni psihijatrijski bolesnik provesti u ustanovi zatvorenog tipa. Maksimalan period koji se jednim sudskim rješenjem može odrediti jeste godinu dana. Nakon tog perioda sud ponovo razmatra isti slučaj i tako sve dok postoji opravdanost liječenja psihijatrijskog bolesnika – objasnio je izvor.

Oni bolesnici koji imaju najteže oblike psihijatrijske bolesti, poput Stevanovića, mogu cijeli život provesti u ustanovi zatvorenog tipa.

Bombu bacio u krilo vozača autobusa

autobus-bomba-boro-topic-_47

Podsjećamo, Stevanović je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu 27. juna 2015. na kaznu prisilnog liječenja u zatvorenoj ustanovi zbog ubistva vozača “Autoprevoza” Bore Topića (55). Stevanović je Topića ubio u bombaškom napadu 13. marta 2014., na autobuskoj stanici kod Poljoprivredne škole u banjalučkom naselju Lazarevo.

Kada je Topić zaustavio autobus na stanici, Stevanović je kroz prednja vrata u krilo Topića bacio bombu koja je vozača ubila na mjestu. Nakon napada koji je šokirao javnost, Stevanović je pobjegao i skrivao se 36 sati. Uhapšen je u blizini fabrike “Jelšingrad”.

Tokom suđenja vještaci su utvrdili da je Stevanović ubistvo počinio u neuračunjivom stanju i da boluje od najtežeg oblika paranoidne šizofrenije. Tim vještaka tužilaštva utvrdio je da je Stevanović opasan za okolinu, te da je natprosječno inteligentna osoba.

Zakazao sistem

Cvijeta Topić, supruga ubijenog vozača “Autoprevoza” Bore Topića, tvrdila je od početka da se zločin ne bi ni dogodio da su institucije adekvatno reagovale na ranije napade sumanutog bombaša.

Naime, Željko Stevanović je još 6. marta 2010. zapalio automobil pokojnog Bore Topića. Tada je konstatovano da se radi o psihijatrijskom bolesniku, ali mu nije bila izrečena mjera liječenja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.