Air Berlin nakon 40 godina se gasi

725

Njemačka aviokompanija Air Berlin nakon gotovo 40 godina večeras prestaje sa radom.

Njen posljednji avion će sletjeti u Berlin, a političari su izrazili žaljenje zbog ukidanja druge po redu najveće aviokompanije u Njemačkoj.

– Kompanija sa sjedištem u glavnom gradu i sa Berlinom u nazivu i na avionima je u čitavom svijetu bio simpatični predstavnik našeg grada – rekao je gradonačelnik Berlina Mihael Miler za javni servis RBB.

On je izrazio razočaranje ukidanjem Air Berlina i ukazao na to da je grad Berlin bio spreman pomoći kako bi se spasila kompanija koja je više od dcenije izolirani Zapadni Berlin povezivala s ostatkom svijeta.

– Mi smo se od početka stečajnog postupka zalagali za očuvanje Air Berlina i htjeli smo se i finansijski angažovati. Razočarani smo što to nije uspjelo – rekao je Miler.

Posljednji avion Air Berlina trebao bi doletjeti u Berlin u petak kasno naveče iz Minhena. Kompanija je u avgustu prijavila stečaj nakon što je većinski vlasnik kompanije, Etihad, odbio daljnje finansiranje.

Osamdeset od 130 aviona Air Berlina preuzet će druga njemačka kompanija Lufthansa. Za ostatak avina se pregovara s kompanijama Easyjet i Condor.

Prema riječima upravnika stečajnog postupka Franka Kebekusa, najveći dio od 8 000 zaposlenih radnika Air Berlina bi trebao pronaći posao u kompanijama koje su preuzele avione. Tako se očekuje da će oko 3 000 zaposlenika Air Berlina biti prebačeno u Lufthansinu niskobudžetnu kompaniju Eurowings.

– Mi očekujemo da će 70 do 80 odsto radnika biti automatski preuzeto – rekao je Kebekus za javni servis ZDF.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA