Vlasnik trgovačkog lanca “Tuš” pod istragom?

780

Osnivač slovenačke kompanije “Tuš”, nekada najbogatiji Slovenac čija se imovina 2009. procjenjivala na 200 miliona evra, našao se u srijedu u središtu kriminalističke istrage nakon prijave banaka povjerilaca da ih pokušava prevariti kako bi izbjegao sopstveni stečaj.

Istraga odjela policije koji se bavi privrednim kriminalitetom odvija se na osnovu prijave banaka koje ga optužuju za pronevjeru.

Banke sumnjaju da ih Mirko Tuš pokušava prevariti besplatnim i neovlaštenim prenosom brenda nekih kompanija na inostrane račune za koje se sumnja da iza njih stoje Tuš i njegova supruga, a osumnjičen je za pronevjeru i zloupotrebu ovlaštenja u privrednom poslovanju, objavila komercijalna televizijska stanica POP-TV.

Policija sada, među dokumentima kompanije, pokušava da otkrije kako je Mirko Tuš prije par godina uspio na svoj račun dobiti 35 miliona evra na ime “prodaje brenda”, u poslu kojim je Tuševa telekom divizija bila prodata kabelskom operateru Telemach, i to uprkos dogovoru da se sav prihod od prodaje prenese bankama kojima je Tuš dužan 300 miliona evra, prenijeli su mediji.

Umjesto toga, Tuš je od banaka ponovo zatražio produženje roka otplate obaveza, čime pokušava da izbjgne stečaj, prenose mediji.

Banke u problemu

Konzorcijum banaka, među kojima je i Nova Ljubljanska banka, zadnjih nekoliko mjeseci vodi pregovore s raznim hedge-fondovima u pokušaju prodaje svojih nenaplativih potraživanja prema Tušu, ali za sada bez uspjeha jer ih takvi fondovi ne žele kupiti za više od trećine nominalne visine duga.

Banke bi uz podršku države htjele da zaštite trgovinski dio “Tuša”, a riječ je o 35 trgovačkih centara sa oko 3 000 zaposlenih.

U prvoj polovini godine, u vrijeme izbijanja krize oko “Agrokora”, mediji su spekulisali o navodnim idejama nekih ministara u vladi premijera Mire Cerara, po kojima bi Slovenija trebala da otkupi Merkator i poveže ga s “Tušem” te tako stvori domaći trgovački lanac koji bi bolje odolijevao jakoj konkurenciji stranih diskontnih trgovaca poput “Lidla”, “Spara”, “Eurospina” i “Hofera”.

Većina stručnih i političkih ocjena je međutim da se vlada u avanturu ponovog ulaska u vlasničku strukturu “Merkatora” neće upustiti, kako zbog komplikovane situaciju oko “Agrokora”, tako i zbog više od 800 miliona duga koji opterećuje “Merkator”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA