Hraniteljstvo u Srpskoj kao tema konferencije (VIDEO)

1144

Konferencija o razvoju hraniteljstva u Srpskoj održana je danas u Banjaluci. Konferenciju je organizovalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS a učesnici su bili predstavnici raznih ustanova iz zemlje i regiona, kao i članovi hraniteljskih porodica.

Biljana Svorcan iz Bijeljine dio je hraniteljskog program u RS više od 11 godina. Trenutno se brine o četvorogodišnjoj djevojčici, a tokom prethodnih godina u njenoj kući boravile su još dvije djevojčice koje su sada odrasle i imaju svoj život. Potrebno je dosta ljubavi i stripljenja, kaže Biljana, ali i rada sa djecom jer često ti mališani nemaju ni osnovne uslove za život.

– Djeca me prihvataju vrlo korektno jer , znate šta, vi njima omogućite topao dom, hranu, kupatilo, naučite ih higijeni, to naročito vole. Naročito vole što imaju svoju sobu, uživaju u svojoj sobi. Tamo provode dosta vremena slušaju muziku, lijepe postere i tako dalje – rekla nam je Biljana.

U RS postoji oko 125 hraniteljskih porodica, a bez roditeljskog staranja je 444 djece. 90 ih je u domovima.

– U hraniteljskim porodicama imamo 230 djece a ostala djeca su u srodničkim porodicama. Tako da se nadamo da će u nekom narednom periodu hraniteljstvo još da se razvija, da ćemo mnoge proodice motivisati da se uključe i da ćemo našoj djeci zadovoljiti osnovno pravo na porodicu. Naknada je propisana zakonom i pravilnikom. Postoji posebna naknada za rad hranitelja i naknada za dijete. To na mjesečnom nivou iznosi oko 725 KM – objasnila nam je Branka Sladojević, pomoćnik ministra za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu.

Predstavljen je i plan transformacije odnosno deinstitualizacije banjalučkog Doma “Rada Vranješević”. Cilj je da u narednom periodu što više djece bude u hraniteljskim porodicama, a što manji u domu. Kroz sličan proces već su prošle ustanove u Srbiji, pa su njihovi predstavnici rado svoja iskustva ali i planove za naredni period podijelili sa domaćim kolegama.

– Radna grupa zajedno sa UNICEFOM donijela jedan dokument koji ćemo kasnije predstaviti. Radi se o planu tranformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” u narednom periodu od pet godina. I cilj je da sa sadašnjih 90 korisnika koliko je smješteno u toj ustanovi, da se prepolovi. Taj dokument podrazumijeva i nove usluge – naglasio je Vladimir Kajkut, direktor Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, Banjaluka.

– Ako sam iznio činjenicu da je 5 000 djece u hraniteljstvu, a da je trenutno u Srbiji 676 djece koja su u institucijama, onda tu može da se povuče neka paralela. Ono što sma napomenuo je da mi intezivno sada radimo specijalizovanim hraniteljskim porodicama, odnosno porodicama koje mogu prihvatiti djecu sa smetanjama u razvoju – dodao je Zoran Milačić iz Centra za zaštitu odojčadi, djece i omladine Beograd.

Stručnjaci su se složili I da za početak treba uraditi sve kako se djeca ne bi odvajala od roditeljskih porodica dok to nije posljednja opcija. Kada ipak dođe do toga, potrebno je obezbijediti najbolji moguće uslove za tu djecu bez obzira da li su smještena u instituciji ili hraniteljskoj porodici.

Jelena Milovanović Soldan

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA