Šta je donijela nova Skupština naroda?

1377

Strah od režima je najveći problem u Srpskoj, poručili su to lideri opozicije na drugoj Skupštini naroda. S druge strane, predsjednik Srpske smatra da svaka politička partija ima pravo da organizuje stranačke skupove.

Poslije Banjaluke, skup je održan u Kulturnom centru u Palama. Sala je bila puna, a prema procjenama okupilo se oko dvjestotinak građana.

Skupovi pod nazivom Skupština naroda predstavljaju odnos Saveza za promjene prema zasjedanjima Narodne skupštine Republike Srpske i kršenju zakona i Ustava u Srpskoj, što je neprihvatljivo, rekao je Dragan Čavić, lider NDP-a.

On je naglasio da je osnovno polazište u političkom smislu stranaka većine da, ukoliko imaju veći broj ruku u Narodnoj skupštini Srpske, mogu da donose odluke koje su protivzakonite.

– Nemamo drugog izbora nego da o bezakonju i nepoštivanju Ustava i zakona Republike Srpske razgovaramo sa ljudima, jer oni to ne znaju, na ovakvim mjestima i u direktnoj komunikaciji – kaže Čavić.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da građani treba da čuju istinu o vladajućoj većini.

– Želimo da zajedno sa građanimo pobijedimo strah, jer osjećam da je strah primarna proizvodnja koju u ovom momentu sije Vlada Republike Srpske, na čelu sa vođom režima –  smatra Govedarica.

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da su ovakvi skupovi najbolji odgovor naroda u Republici Srpskoj na ovo što vladajuća većina radi i predstavljaju poruku da “treba mijenjati vlast”.

– Mislim da smo dovoljno odgovorni i ozbiljni da zajedno sa građanima kreiramo najbolje ideje za Republiku Srpsku – istakao je Borenović.

Nakon što su poslanici stranaka koje čine Savez za promjene u Narodnoj skupštini Republike Srpske u uvodnim obraćanjima govorili o temama u kojima su iznijeli stavove o situaciji u Srpskoj, večeras su stanovnici Pala, za razliku od nedavnog skupa u Banjaluci, imali priliku da postavljaju pitanja narodnim poslanicima.

Dodik: To je politički događaj

A samo sat vremena prije Skupštine naroda, predsjednik Republike Milorad Dodik, razgovarao je sa građanima Pala, u jednom kafiću, stotinak metara od Kulturnog centra. Pomirljivim tonom kaže da nije došao da bi im kontrirao, i da podržava svaki dijalog sa građanima.

vlcsnap-2017-10-11-20h10m18s218

– To je politički događaj, svaka politička partija ima pravo da organizuje stranačke skupove, i da u tom pogledu RS može da bude ponosna da ljudi imaju slobodu da organizuju takve sastanke, ja nemam ništa protiv, apsolutno podržavam tako nešto -rekao je Dodik.

Već u subotu Dodik je pozvao lidere opozicije na razgovor o radu Suda i Tužilaštva BiH. Bez obzira na ishod razgovra, predsjednik Republike planira da se obrati i Srbima zaposlenim u tim institucijama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA