Milunka Savić – srpska heroina Velikog rata

1660

Žena koja je obilježila Veliki rat, Milunka Savić, umrla je na današnji dan 1973. godine. Nijedan istoričar nije napisao njenu biografiju, nema je u muzejima, a rijetko se spominje i u udžbenicima istorije.

Nosilac je vojne zlatne Karađorđeve zvijezde sa mačevima, zlatne medalje za hraborost “Miloš Obilić”, Legije časti IV stepena, Legije časti V stepena, francuskog Ratnog krsta i spomenica (Albanska spomenica i spomenica Solunskog fronta 1915-1965).

Rođena je krajem 19. vijeka u selu Koprivnica, nedaleko od Raške. Učestvovala je u balkanskim ratovima pod imenom Milun Savić. Šišala se i povijala grudi da se ne bi otkrilo da je žena. Milunkina “tajna” otkrivena je pošto je u Bregalničkoj bici (1913) ranjena u grudi.

Ipak, zbog hrabrosti koju je pokazala u borbi rat je završila sa činom kaplara srpske vojske.

milunka111

U Prvom svjetskom ratu bila je dio čuvenog “Gvozdenog puka”, najelitnijeg Drugog puka srpske vojske “Knjaz Mihailo”. Za pokazano junaštvo u Kolubarskoj bici odlikovana je zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić”. Milunka je preživjela i veliku austrougarsku i bugarsku ofanzivu i povlačenje preko Albanije.

U jesen 1915. godine Milunka je, u Makedoniji, teško ranjena u glavu i tako povrijeđena povlačila se preko Albanije. Poslije nekoliko mjeseci oporavka vratila se na Solunski front, gdje je učestvovala u bitkama koje srpska vojska vodi na ljeto i jesen 1916. godine.

Milunka Savić je pokazala veliku hrabrost u borbama – zarobila je 23 bugarska vojnika, pomagala u dostavljanju municije, istakla se u bombaškim napadima.

Prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević odlikovao ju je 1917. godine vojničkom zlatnom Karađorđevom zvijezdom sa mačevima, ubrzo zatim dobija i odlikovanje francuske vojske – Legiju časti V stepena, a kasnije i francuki Ratni krst i oficirsku Legiju časti.

Odlikovana i hrabra žena borac izazivala je divljenje savezničkih vojnika koji u svojim redovima nisu imali žene borce. Pojava žena boraca u srpskoj vojsci bila je revolucionarna. Pored Milunke, bilo je još dvadesetak žena u srpskoj vojsci.

milunka_savic_ispred_svoje_kuce_na_vozdovcu

Poslije rata, heroina Velikog rata radila je u Bosni i Hercegovini kao kuvarica, bolničarka, kontrolorka u fabrici vojnih uniformi. Tada se udala za Veljka Gligorovića, sa kojim je dobila kćerku Milenu, ali je ubrzo usvojila još tri ćerke, Višnju, Radmilu i Zorku.

Međutim, brak je kratko trajao, tako da je Milunka sama podigla četiri ćerke. Poslije urgencija saboraca, 1929. godine se zaposlila kao čistačica u Hipotekarnoj banci u Beogradu, gdje je provela najveći dio radnog vijeka.

Poslije Drugog svjetskog rata Milunka Savić radila je i kao čistačica u beogradskim kafanama. Humanost je pokazala i tako što je iškolovala još oko tridesetoro djece.

Umrla je 5. oktobra 1973. godine. Iako je u medijima (čitulji u novinama) prvobitno bilo najavljeno da će Milunka Savić biti sahranjena u Aleji velikana, to se nije dogodilo. Sahranjena je u porodičnom grobu na Novom groblju.

Milunka Savic Nov. 10, 2013 (4)

Nijedan istoričar nije napisao njenu biografiju, nema je u muzejima, a rijetko se spominje i u udžbenicima istorije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA