Ko je Stiven Padok, ubica iz Las Vegasa?

2303

U napadu automatskim oružjem na posjetioce kantri festivala u Las Vegasu ubijeno je više od 60 ljudi, a ranjeno ih je više od 500. Napadač je identifikovan kao Stiven Padok (64), lokalni penzioner. Ko je on?

Sudeći po zvuku izolovanom sa brojnih snimaka iz publike, ubica je kod sebe je imao automatsko naoružanje sposobno da u kratkom roku ispali veliku količinu metaka.

Napad je trajao nekoliko minuta, a čula su se najmanje tri rafala. Na jednom od obrađenih snimaka se za nepun minut vatre čuje nešto manje od 300 metaka, piše “Foks njuz”, a prenosi “Independent”.

U američkoj saveznoj državi Nevada za kupovinu oružja nije potrebna dozvola, niti je zabranjeno posjedovanje automatskog, jurišnog naoružanja, a municija je u slobodnoj prodaji.

Ubio se prije upada policije

856495668.nbcnews-ux-1080-600

Strani mediji javljali su da je policija ubila Padoka u hotelskoj sobi iz koje je pucao po posjetiocima festivala. Međutim, zamjenik šerifa policije Las Vegasa, Kevin MekMahil izjavio je da je još uvijek nejasno da li se Padok sam ubio ili ga je ubila policija.

Šerif Lombardo izjavio je da policija vjeruje da se Padok sam ubio prije upada policije u njegovu hotelsku sobu. Dodaje da se Padok prijavio u hotelsku sobu još prošli četvrtak.

Ne tretira se kao teroristički napad

Padok je bio dobrostojeći bijelac, bivši računovođa koji je od 1990. živio u nekoliko američkih država, od Kalifornije, Floride pa do Nevade. Izgleda da je posjedovao nekretnine u barem četiri države, a netom prije napada bio je u “penzionerskom” gradu Meskite u Nevadi, mirnom mjestu u kojem ne živi ni 20 000 osoba. Nije se isticao ni po čemu, a tamošnjoj policiji nije bio poznat.

Novinari su pokušali složiti profil ubice, koristeći trenutno dostupne podatke, kojih je svakim satom sve više. Kako pišu, Padok je bio veliki kockar, koji je znao ulagati po nekoliko desetaka hiljada dolara. Iako je posjedovao kuće u barem četiri države, preferirao je da bude u hotelima kazina, gdje je uglavnom kockao na aparatima.

Kako piše NBC, citirajući više izvora iz policije, posljednjih sedmica na Padok je bio uključen u nekoliko većih transakcija povezanih sa kockanjem. U više navrata Padok je uložio preko 10 000 dolara na dan, što se u nekim kasinima Las Vegasa penjalo i do 30 000 dolara dnevno, rekao je za NBC izvor koji je vidio ispis spomenutih transakcija.

Naime, prema zakonu kazina moraju evidentirati sve uplate ili isplate veće od 10 000 dolara (u jednom danu) i dostaviti ih Poreskoj službi (IRS) i Ministarstvu finansija. Nije jasno da li su ti iznosi bili dobici ili gubici za Padoka.

– Nije imao ženu, a imao je dovoljno novaca. Za njega je kockanje bilo kao posao na kojem zarađuješ novac. Jednom je bio četiri mjeseca u hotelu kazina, za njega je to bio drugi dom. Mogao je izgubiti i milion dolara i opet bi imao dovoljno za život. Bio je veliki igrač, jako pažljiv i specifičan u vezi aparata na kojima igra – rekao je njegov brat Erik iz Orlanda.

1506954790690

Bilo je za pretpostaviti da će ovakav napad ali i samog napadača svojatati terorističke organizacije. Nema dokaza da je na bilo koji način Padok bio sklon bilo kojoj od njih.

“Islamska država” preuzela je na društvenim mrežama odgovornost za napad u Las Vegasu, javlja AFP.

Džihadistička propagandna agencija tvrdi kako je Padok njihov vojnik i da je preobraćen na islam prije nekoliko mjeseci.

Američki Federalni istražni biro (FBI) tvrdi da napadač, koji je u Las Vegasu ubio 58 osoba i ranio više od 500, nije povezan sa terorističkom organizacijom “Islamska država” saopštio je danas agent Eron Rouz.

Šerif okruga Klark, DŽoe Lombardo, rekao je da se radilo o napadu “usamljenog vuka”.

Najmanje deset komada vatrenog oružja

U sobi iz koje je Padok pucao nađeno je najmanje deset komada vatrenog oružja. Policija je saopštila da je iznajmio sobu na 32. spratu hotela Mendelej Beja još 28. septembra. Sa tog mjesta je pucao na posjetioce festivala.

861346_1

– Ovo je dan, za koji bih poželio da ga nikad nisam vidio. Ovo što sam danas vidio je nešto najgore što sam ikad vidio – rekao je zamjenik šerifa Kevin MekMahil.

Policija pretražuje Padokovu kuću, a njegovu cimerku Marilu Denli locirali su nakon višesatne potrage.denli

NBC javlja da je Paddock imao pilotsku dozvolu. Posljednji put je tražio izdavanje dozvole u 2010. godini.

Nema dosje

Policija javlja da napadač nema kriminalni dosje.

– Ne znamo još puno o Padoku. Živi u našem gradu, ali još nije bilo nikakvog policijskog kontakta s njim – rekao je Kvin Averet, portparol policije u Meskiteu.

Dosad, kako navode, nije bilo prijavljenih poziva policiji zbog Padoka, kao ni hapšenja. Čak nema zabilježenog ni policijskog zaustavljanja u saobraćaju.

856538172

Meskite je gradić s 20 hiljada stanovnika, većinom penzionera i golfera. Ima tri velika kazina, a dogodi se otprilike jedno ubistvo godišnje, kaže Averet.

Padokov brat je šokiran

Brat ubice, Erik Padok, za WOFL-Channel 35 je rekao da je cijela porodica “šokirana” događajima u Las Vegasu.

– Nismo imali pojma da bi se ovako nešto moglo dogoditi. Ne mogu ni zamisliti ovakvu strahotu… Ne razumijemo šta se dogodilo – kazao je brat napadača i dodao da će kasnije dodatno komentarisati cijelu situaciju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA