Počela “Dječija nedjelja” u Srpskoj (VIDEO)

1393

“Dječija nedjelja” tradicionalno se obilježava širom Republike Srpske. Tokom cijele sedmice govori se o pravima djeteta i poboljšanju brige o njima. Mališani, baš kao i oni stariji, znaju koja su njihova osnovna prava.

– Dječija prava su da mogu da se igraju, da uče, da se druže sa ostalima. Treba svi da poštuju dječija prava – rekla nam je Anastazija Stojanović.

– Dječija prava su, uglavnom, prava na školovanje, prava na igru, zabavu i sve ono što čini djetinjstvo – objasnila nam je Vedrana Grmuša.

Niko nema pravo da uskraćuje osnovna prava djeci, poruka je svih mališana koji su bili dio radionice u Muzeju Republike Srpske. O pravima najmlađe kategorije stanovništva treba da mislimo svaki dan, a ne samo u okviru nedjelje djeteta. Na tome tvrde nadležni upravo i rade.

– Mislim das mo svjedoci da su prava i potrebe djece sve više viđena svakodnevno, samo je pitanje koliko je to sistemski uređeno. Ove aktivnosti su dobro došle i dobro je da je sve više institucija, vrtići i škole ovu nedjelju su dodatno aktivni. Ali, to ne znači samo ovu nedjelju – tvrdi Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS.

– Cilj ovih radionica odnosno na šta odjeljenje za obrazovno – pedagoški rad Muzeja RS stavlja akcenat jeste edukacija kojm mi itekako sprovodimo u Muzeju. Edukacija djece o njiovim pravima, kao i razvijanje kreativnosti – smatra Nataša Nogo,
muzejski pedagog.

U okviru radionice “Dječija prava – moja prava” družila su se djeca iz Zavoda “Dr Miroslav Zotović”, Centra “Zaštiti me”, te djeca iz Centra “Tvoja riječ”. Kroz kreativan rad i druženje učili su o svojim pravima. Lepeza tih prava izuzetno je široka, a svi zajedno možemo da damo doprinos da ona budu poštovana tokom cijele godine.

Tea Beader

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA